Els 3 acusats pels atemptats del 17-A

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017 encara la recta final. Després de suspendre’s per un positiu de coronavirus, aquest dimarts està previst que comencin els al·legats finals de les defenses. Els advocats dels únics tres acusats –Mohamed Houli Chemlal, ferit a l’explosió d’AlcanarDriss Oukabir, detingut a Ripoll, i Said Ben Iazza, arrestat a Vinaròs (Castelló)-, exposaran davant del tribunal els seus arguments. Després, els mateixos acusats podran (si ho volen) fer ús de l’últim torn de paraula i el judici quedarà vist per a sentència.

Tots tres, recordem-ho, s’enfronten a penes d’entre vuit i 41 anys de presó per organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius i conspiració per fer estralls.

Entre l’absolució i la rebaixa de pena

Caldrà veure què exposen les defenses, però fins ara, l’advocada de Houli Chemal, l’acusat principal, ha volgut desvincular-lo dels altres membres de la cèl·lula. Afirma que va seguir les instruccions per por i obligat i ha negat que estigués radicalitzat. Tot i reconèixer que va participar en l’adquisició de material per fabricar explosius, diu que no ho va acabar fent, perquè no en sabia. Per això considera que se li han d’aplicar atenuants en la condemna que li puguin imposar.  En canvi, les defenses de Driss Oukabir i Said Ben Iazza demanen l’absolució dels dos acusats.

Recordem que el judici va començar amb les declaracions dels tres: Houli Chemal es va acollir al dret a no declarar i els altres dos acusats van negar haver participat en la preparació dels atacs