04 mots adolescents 12 gener 2021

(ACN) Les urgències de salut mental en adolescents durant el primer trimestre d’aquest 2021 han crescut un 47 % a l’Hospital Sant Joan de Déu en comparació amb el mateix període de l’any passat. Els especialistes ho atribueixen a l’impacte que les restriccions de la covid han tingut en els joves, per l’exposició a diversos factors d’estrés durant l’últim any.

Afegeixen que a la vegada ha disminuït l’accés a l’escola i les relacions socials, “pilars bàsics” que regulen la conducta entre els adolescents, i això ha fet debutar nombrosos trastorns mentals, segons ha destacat la cap de l’Àrea de Salut Mental de l’hospital, Montse Dolz.

Els trastorns alimentaris i els intents autolesius, els que més han crescut

Els trastorns alimentaris i els intents autolesius han estat les urgències que més han crescut. Per frenar l’augment, els experts reclamen reforçar la prevenció. A més, destaquen l’ansietat, la depressió i els transtorns afectius, la psicosi, els trastorns de conducta i l’autisme.

Els factors que faciliten l’aparició del transtorn mental són les característiques temperamentals, la vulnerabilitat genètica, situacions estressants i l’ambient que rodeja l’adolescent. Per diferenciar entre una actitud normal o patològica, els experts demanen estar alerta davant de canvis bruscos de conducta, alteració dels patrons de son o alimentaris, disminució del rendiment acadèmic i canvis en la higiene.

Conversa, negociació i bons hàbits de son i alimentació

La comunicació familiar és fonamental pel correcte desenvolupament socioemocional a l’adolescència, segons l’informe FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu, que s’ha presentat aquest dijous i que es va fer previ a l’eclosió de la pandèmia del coronavirus. Els autors de l’informe destaquen els beneficis de la conversa, la negociació i el raonament constructiu per a la resolució de conflictes. L’estudi recull que aquestes pràctiques són les que obtenen millors indicadors en l’àmbit psicosocial entre els adolescents.

A més, es considera fonamental que a l’adolescència es practiqui esport de manera regular i es tingui una bona qualitat del son per tal que “els processos congitius i conductuals es desenvolupin amb normalitat”.