L’escalada de contagis nous frena, però la pressió sanitària d’aquesta cinquena onada de la pandèmia continua en augment. Segons les últimes dades que ha publicat el Departament de Salut, els pacients crítics per covid arriben als 480 i, per tant, ja s’acosten al llindar dels 500. Aquesta xifra quadruplica la que es va registrar fa tres setmanes: 123 pacients crítics el 3 de juliol.

Pel que fa als pacients ingressats en llits convencionals, en són 13 menys (2.015). Tot i això, Salut preveu que en els propers 10 dies encara es continuïn incrementant els pacients ingressats, tant a planta com a les unitats de crítics, a causa del fort augment de contagis de les darreres setmanes.

Els més grans de 50 ompliran les UCI

De fet, el Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-SC) alerta que els contagis als més grans de 50 anys han pujat molt i ompliran les UCI. En aquest sentit, insisteixen que per frenar els contagis cal limitar les trobades socials i no ajuntar-se més de 10 persones.

Desprogramació d’activitat mèdica no urgent

Com a conseqüència de la pressió sanitària d’aquesta cinquena onada, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat “condicionar l’activitat” dels centres de la xarxa pública (SISCAT) “de manera que s’atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable”.

Fonts de Salut confirmen que “es reserva tota la capacitat per a activitat urgent i emergent o no ajornable” i que la mesura afecta tots els nivells assistencials. L’objectiu és preservar les vacances dels sanitaris i garantir el descans del col·lectiu sanitari.