Els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional han detingut 61 persones aquest dimecres en el marc d’un ampli dispositiu policial al Raval i al Gòtic. Es tracta d’una operació contra tres suposats entramats criminals dedicats a la venda i la distribució de drogues al carrer. Segons la policia, els grups havien canviat de dinàmiques del tràfic arran del coronavirus, ja que algunes de les rutes de transport habituals de la droga van quedar anul·lades.

En total, s’han intervingut més de sis quilos i mig de substàncies estupefaents, entre heroïna i cocaïna, més de dos quilos d’amfetamines i 350 plantes de marihuana. La droga intervinguda té un valor estimat al mercat il·lícit de 550.000 euros. Els investigadors han localitzat també 71.000 euros i 118 terminals de mòbil.

En l’operació s’hi han desplegat un miler d’agents, que han fet una quarantena d’entrades a domicilis i locals de Barcelona però també de Badalona, Cornellà i el Prat del Llobregat.

Un any d’investigació

Segons ha explicat el cap de l’Àrea Bàsica de la Policia a Ciutat Vella dels Mossos d’Esquadra, Rafael Tello, és una operació contra punts de venda al carrer, subministradors i venedors de drogues, i no contra els narcopisos, que són ara un fenomen residual -la policia ha detallat que en tenen constància només de tres-. Sobretot venien heroïna, però també altres substàncies estupefaents com cocaïna. La investigació va començar fa més d’un any.

Una quarantena d’escorcolls

A Ciutat Vella s’han fet diverses entrades al Raval i el Gòtic: carrer del Carme, número 114; l’Hospital, números 130 i 116; d’en Robador, 45 i 55; de Santa Madrona, 24; del Call, 3, dels Banys Nous i d’Espaseria. entre d’altres. També s’ha actuat en altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona com Cornellà, Badalona i el Prat de Llobregat. En total, s’han fet una quarantena d’escorcolls.

La Policia Nacional ha participat d’aquest dispositiu ja que a alguns dels detinguts se’ls investiga per delictes contra el tràfic de persones. El cap de la Brigada Estrangeria i Fronteres del cos, Emilio de la Calle, ha explicat que algunes de les conductes que feien era l’explotació de persones en narcopisos per fer-los pagar el “deute” que suposadament havien contret en viatjar a Espanya.

Els Mossos han activat l’helicòpter i el dron policial per donar suport als agents que participen en aquest dispositiu contra el narcotràfic. També ha sobrevolat la zona un altre helicòpter de la Policia Nacional. L’epicentre del dispositiu s’ha situat a la rambla del Raval, des d’on els tres cossos policials s’han coordinat per gestionar les detencions.

Tercera macrobatuda

Aquesta és la tercera gran operació contra el tràfic de drogues a Ciutat Vella que la policia du a terme en els darrers dos anys. La primera, coneguda com a operació Bacar, va ser a finals d’octubre del 2018 i es van detenir una cinquantena de persones. La segona, al juny del 2019, també va finalitzar amb una cinquantena de detinguts. Les dues anteriors, però, van anar centrades sobretot a desmantellar narcopisos, mentre que l’operació d’aquest dimecres s’ha centrat en els punts de venda al carrer.

En la valoració d’aquest dispositiu els màxims responsables del govern municipal i govern català, han mostrat la seva satisfacció per aquesta operació.  Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat, i el nou ministre d’Interior, Miquel Sàmper, han destacat la coordinació entre policies i administracions per combatre el narcotràfic. No obstant això, han reconegut que aquesta xacra “no acaba aquí” i que ara cal estar atents a si continua al fenomen o si es dispersa per altres barris.