Els Mossos d’Esquadra han colpejat de mort el narcotràfic al Raval en un macrodispositiu conjunt amb la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Després de deixar pràcticament liquidat el fenomen dels narcopisos el 29 d’octubre, en què més de 50 persones van ser arrestades, aquest dijous han desplegat una actuació antidrogues amb què es preveu tancar el cercle, sobretot d’ençà que l’organització internacional ara escapçada havia utilitzat un nou “modus operandi”: traslladar-se al carrer. Hi ha almenys 50 detinguts.

Narcotraficant detingut pels Mossos d'Esquadra

 

Els Mossos d’Esquadra han fet 31 entrades en domicilis, magatzems i punts de distribució de droga del Raval, i quatre més en altres punts de la ciutat. A més dels 50 detinguts, s’han identificat 105 persones i s’han intervingut més de dos quilos de cocaïna, tres d’heroïna i 2.180 pastilles, a més d’armes blanques i diners en efectiu. Les actuacions no s’han donat per concloses i estan sota secret de sumari.

Es tracta d’un dels operatius més grans que s’han desplegat mai a Barcelona i podria tractar-se de l’actuació de major envergadura feta contra la venda de droga a la ciutat.

Droga suposadament camuflada a les llaunes

L’inici de la investigació es remunta un any enrere. Els tres cossos policials han estan investigant venedors ambulants de begudes, que suposadament formen part d’un entramat internacional dedicat al narcotràfic i la venda il·legal de drogues. Segons la policia, actuaven habitualment al Port Vell de Barcelona i a Ciutat Vella, oferint diferents tipus de drogues a turistes en les principals zones d’oci de Barcelona i des de domicilis. També són sospitosos de distribuir heroïna a consumidors de Barcelona.

Amb aquesta actuació, s’han superat les 200 entrades en punts de distribució de droga a la ciutat des del 2017. La policia, a més, considera que el fenomen dels narcopisos “ha passat a la història, almenys a Ciutat Vella”.

Precinte judicial en un establiment del Raval

Arran d’aquesta operació, l’helicòpter dels Mossos ha sobrevolat la zona investigada durant tota la tarda per donar suport als agents que participaven en el desplegament policial. I, a més de l’espai aeri, també hi ha hagut afectacions a peu de carrer.

L’envergadura de l’operació també ha afectat la mobilitat del barri del Raval en alguns punts concrets, sobretot carrers estrets, en què la presència policial els ha deixat totalment blindats al pas dels vehicles. És el cas, per exemple, dels carrers de Sant Martí o de Pacià, tots dos en la confluència amb Riereta.

Dispositiu contra el narcotràfic al carrer de Sant Martí, al Raval