La macrooperació contra la venda de droga a Ciutat Vella ha suposat un cop important contra tres grups als quals s’investigava des de feia un any. Segons han detallat els Mossos d’Esquadra en una nota de premsa, es tracta de tres bandes molt ben organitzades i coordinades i que estaven agrupades en funció de la nacionalitat dels integrants (romanesa, pakistanesa i nigeriana). Destaca el fet que un dels grups el dirigia, des de la presó, el cap de l’antiga organització desmantellada el juny del 2019.

La policia detalla també que els grups havien canviat de dinàmiques a causa de la pandèmia del coronavirus, que va anul·lar algunes de les rutes de transport habituals de la droga. En concret, la via principal amb mules des del Pakistan i Anglaterra va quedar aturada i els detinguts van haver de buscar unes altres vies de subministrament. Va ser aleshores quan van entrar en acció la branca nigeriana i altres subministradors de nacionalitat espanyola.

També les restriccions de mobilitat van afectar les dinàmiques dels grups. En aquest cas, les restriccions —juntament amb la pressió policial— van permetre desactivar més pisos on es realitzava venda i consum de drogues. Segons dades dels Mossos, des de l’inici de l’estat d’alarma, es van neutralitzar 10 punts de venda i nou narcopisos. En total, 19 domicilis (17 dels quals al Raval).

Tres grups organitzats i coordinats

Segons expliquen els Mossos, els grups que actuaven de manera organitzada a Ciutat Vella tenien tres branques: d’una banda, hi ha la branca d’origen romanès, que, segons la policia, ven la droga (principalment heroïna) a la via pública. Té una estructura jeràrquica i els líders de l’organització dirigeixen l’estructura des de Romania. A Barcelona, deleguen les seves funcions en persones de confiança.

D’altra banda, hi ha la branca d’origen pakistanès, que s’encarrega principalment d’abastir d’estupefaents al clan romanès. A més, proveeix la droga en punts de venda i emmagatzematge (alguns dels quals, segons la policia, estan ocupats il·legalment). Finalment, assenyalen la branca d’origen nigerià, que va prendre protagonisme durant el confinament quan van començar proveir de droga els altres clans.

Una investigació de més d’un any

La investigació es va iniciar l’agost de l’any passat. Els detinguts, a banda de dedicar-se al narcotràfic, podrien estar implicats en el tràfic d’éssers humans. Els investigadors sospiten que membres d’aquesta organització podrien haver portat persones des del Pakistan i Romania amb destinació a Europa, concretament a Barcelona, per obligar-les a vendre la droga, amb amenaces i coaccions cap a elles i les seves famílies.