vianants i ciclistes creuant carrer aragó / letamendi / enric granados

Cada any, la revista ‘Time Out’ en l’edició internacional publica un rànquing per descobrir els millors barris que elabora després de fer una enquesta a milers de ciutadans d’arreu del món. Es tracta d’una llista de 40 veïnats d’arreu del planeta que aquest 2020 encapçala l’Esquerra de l’Eixample.

Aquesta selecció analitza els millors llocs per viure-hi amb oferta d’art i cultura, gastronomia i personalitat. Aquest any, però, en el context de la pandèmia de la covid-19 i amb el confinament obligat durant mesos, els barris han estat el nucli on les persones, comunitats i empreses s’han donat un cop de mà per superar aquesta crisi. I aquest ha estat un dels punts forts de l’Esquerra de l’Eixample.

Iniciatives de suport veïnal

Les iniciatives de suport veïnal per superar la crisi així com espais públics singulars com Germanetes, el Mercat del Ninot i la Fàbrica Lehman l’han ajudat a situar-se al capdavant de la llista. L’article de ‘Time Out’ destaca, per exemple, l’arquitectura dels edificis de la zona, on les finques tenen un pati interior. Durant el confinament, aquests espais es van convertir en el centre de l’activitat comunitària amb festes i balls massius dels veïns, això sí, cadascú des del seu balcó.

El text també en destaca una xarxa de suport als col·lectius més vulnerables, o la iniciativa de la cuinera Ada Parellada, propietària del Semproniana, que va cuinar per als sanitaris. També subratlla que davant la manca de turistes són els veïns qui han fet seva la ciutat aquests mesos.

Mirades contraposades des de Barcelona

I com han rebut la notícia els veïns del barri? Des de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Sylvianne Dahan explica que tot i que no poden negar el sentiment d’orgull, consideren que el barri no és tan idíl·lic com el dibuixa l’article. En aquest sentit, subratlla que els lloguers són cars i que es repeteixen els desnonaments. Tampoc no hi ha espais verds i es tracta d’un barri contaminat.

Per la seva banda, el regidor del districte, Jordi Martí, ha reivindicat la vida comunitària i veïnal de la zona perquè és el que genera aquest valor afegit, que cada cop serà més ben valorat.

Altres barris populars arreu del món

Entre la quarantena de barris populars per viure-hi que destaca el rànquing d’aquest 2020, també hi ha, per aquest ordre, Dowtown (Los Angeles), Sham Shui Po (Hong Kong), Bedford-Stuyvesant (Nova York), Yarraville (Melbourne) i Wedding (Berlín).