El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que és “qüestió de dies” que la variant òmicron arribi a Catalunya. De moment, Sanitat tampoc no ha confirmat cap cas a l’estat espanyol. En canvi, a la resta d’Europa la llista de països amb casos de la variant òmicron cada cop és més llarga. Portugal ha estat l’últim a sumar-s’hi amb la detecció de 13 casos. També n’hi ha a països com el Regne Unit, Bèlgica, Alemanya o els Països Baixos, entres d’altres.

Argimon ha criticat que s’hagi decidit tancar les fronteres als visitants procedents de Sud-àfrica i sis països africans més però, en canvi, “no hi enviem vacunes”. “Per cada sis vacunes de tercera dosi en posem una de primera dosi al sud global”, afirma. El conseller recorda que “les noves variants apareixen quan el virus circula” i que s’hauria de promoure la vacunació a tot el món, encara que sigui “des d’un punt de vista egoista”.

Pendents de tornar reprendre l’ampliació del certificat covid

Sobre quan es tornarà a aplicar l’obligatorietat de presentar el passaport de la covid a la restauració, els gimnasos i les residències, Argimon ha recordat que aquest dilluns a la tarda hi ha reunió de la Comissió Delegada de la Covid per analitzar-ho. El conseller assegura que els problemes que hi havia a l’aplicació de La Meva Salut per descarregar-se el document ja estan resolts. Precisament, la saturació de l’aplicació va obligar el govern a suspendre la mesura divendres, poques hores després que hagués entrat en vigor.

La vacunació dels nens d’entre cinc i 11 anys no s’obrirà de cop

Sobre quan es vacunaran els nens d’entre cinc i 11 anys, Argimon creu que “no hi haurà una vacuna d’entrada per a tota la canalla”. El conseller recorda que, després de l’aprovació del vaccí per part de l’EMA, ara l’ha d’aprovar la ponència de vacunes. “La data dependrà molt d’aspectes logístics”, assegura, tot i que està convençut que serà abans que s’acabi el curs escolar.

També creu que aquesta vacuna s’administrarà als centres d’atenció primària perquè els infants puguin estar acompanyats del pare, la mare o el tutor legal. En el cas dels nens, la vacuna és una tercera part de la dosi dels adults i va preparada en vials de sis, cosa que facilita el procés d’administrar-la.