Òmnium Cultural ha mostrat unitat i força el dia abans que Jordi Cuixart comparegui davant del Tribunal Suprem com a acusat al judici contra el procés. En una declaració institucional, l’entitat sobiranista ha reclamat, de nou, l’absolució de tots els acusats ─empresonats i polítics que són a l’estranger─ i ha exigit a l’Estat que “rectifiqui”. També ha demanat “una negociació política” per resoldre un “conflicte polític”.

El vicepresident Marcel Mauri ha assegurat que tots els socis se senten jutjats i ha lamentat que, aquests dies de vista, el ministeri fiscal ha evidenciat que “formar part d’Òmnium és poc menys que un agreujant penal”. Malgrat això, l’entitat ha afirmat que mantindrà “intacte” el seu compromís amb la cultura, la cohesió social i els drets fonamentals, també “el de l’autodeterminació”. “Mai no renunciarem a avançar amb gran consens com un sol poble”, ha afegit Mauri, rodejat de representants d’altres entitats i sindicats que hi han donat suport.

Finalment, des d’Òmnium han recalcat que aquest dimarts de judici serà “un dia d’orgull” en la lluita per la llibertat. La defensa de Cuixart ha explicat a betevé que no té intenció de contestar ni l’Advocacia de l’Estat ni tampoc l’acusació popular Vox. Un cop acabada la compareixença, serà el torn de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.