L’espiral d’agressions contra el col·lectiu LGTBI de les últimes setmanes és evident. En tan sols un mes s’han produït almenys sis atacs homòfobs a Barcelona, molts en grup i contra parelles. L’últim cas conegut és el d’un home de 52 anys a qui 10 persones van donar cops, insultar i robar en un mirador del Parc Güell. Només dos dies abans, una parella jove va haver d’acudir a l’hospital amb contusions després de ser agredits per un altre grup durant la revetlla de Sant Joan.

Entitats LGTBI demanen més diàleg i formació per evitar agressions homòfobes

Per l’Observatori contra l’Homofòbia, aquests episodis concentrats en tan poc temps són símptoma que les agressions LGTBI-fòbiques estan augmentant. Del gener al juny d’aquest any, l’Observatori ha registrat 96 atacs a Catalunya, 39 dels quals a Barcelona. Tot i que les xifres encara són lluny d’igualar els casos de l’any passat (189), el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, adverteix del perill que suposa aquest estiu: “Juliol és un mes especialment fosc en el tema d’agressions contra el col·lectiu LGTBI”, diu Rodríguez, tot recordant que és precisament el mes de l’any en què hi ha més atacs, segons els registres.

Si aquesta tendència a l’alça es compleix, aquest es convertiria en el segon any consecutiu amb més agressions LGTBI-fòbiques. El 2020 van augmentar un 25 % respecte a l’any anterior, malgrat haver-hi confinament. Tot i això, des de l’Ajuntament no fan la mateixa lectura que l’Observatori i creuen que amb les dades actuals encara no es pot parlar d’una tendència a l’alça. El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat que són xifres similars a les de l’any 2020 i 2019 però sí que han notat una diferència: “Veiem un element que ens preocupa i és l’increment d’agressions físiques, aquelles que atempten contra la integritat física”, diu Serra.

El Pride Barcelona 2021 se celebrarà els dies 3 i 4 de setembre

El perfil dels agressors, nois joves

Rodríguez assegura que el perfil dels agressors acostuma a ser sempre el mateix: nois joves d’entre 16 i 18 anys. Per això, apel·la a les administracions a actuar de manera adequada: “És imprescindible la prevenció, ja que hi ha un patró molt clar de joves que són agressors”, afirma. Segons el consistori, la LGTBI-fòbia és la causa principal de les agressions físiques que es produeixen a Barcelona.