Batejada amb el nom de Lolailo, la furgoneta de Lola No Estás Sola ha nascut amb l’objectiu de millorar l’atenció a les dones que dormen als carrers de Barcelona. Ja fa un any que des de l’entitat es buscava un sistema amb perspectiva de gènere per atendre aquestes dones.

No volem anar a buscar-les mentre dormen, perquè quan dormen al carrer necessiten amagar-se, per evitar riscos”, explica Clara Naya, de Lola No Estás Sola. Segons l’entitat, cal oferir-los un espai segur mòbil perquè siguin elles les qui s’hi apropin.

Fa anys que l’entitat treballa amb dones sense llar, primer en una de les sales de l’Associació de Veïns de la Prosperitat i des de fa dos anys al local de Lola, el primer espai que ofereix un servei d’higiene femenina i cures per a dones sense llar. Ara volen fer un cens amb les dones que dormen al carrer a la ciutat.

“A partir d’aquest cens instal·larem la nostra furgoneta, la Lolailo, a diferents punts, perquè volem que siguin les dones les que s’hi apropin”” La idea de les Loles es fer també una campanya de difusió als centres de dia i altres equipaments.

Productes d’higiene i acompanyament

“A dins la furgo, els oferim productes d’higiene femenina, alimentació i un punt per carregar els mòbils“, explica Naya. La idea és generar un vincle a partir d’aquests contactes amb les professionals i voluntàries de Lola No Estás Sola. Entre les voluntàries hi ha antigues usuàries que també van passar per l’experiència de dormir al carrer.

“Les dones han de tenir un espai on se sentin segures —comenten des de l’entitat—, una de les estratègies que fan servir és tenir una parella que les protegeix. Si estan amb ella quan ens hi apropem, moltes no poden actuar lliurement”. Per aquest motiu van pensar en la idea d’una furgoneta. La intenció és que a partir d’aquest primer contacte, les dones passin al local de Lola i puguin utilitzar els serveis de dia que se’ls ofereix. O com a mínim, tinguin l’atenció que necessiten al carrer.