El popular productor televisiu i ventríloc José Luis Moreno ha estat detingut aquest dimarts per liderar presumptament una xarxa per apropiar-se de diners de crèdits bancaris i privats. Segons fonts, l’empresari i els seus socis van arribar a estafar més de 50 milions d’euros amb un entramat de societats mercantils. L’operació, batejada com a Titella, està coordinada per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i s’està duent a terme principalment a Madrid i Barcelona. A la capital catalana s’han fet diversos escorcolls i hi han hagut dos detinguts. En total, s’han detingut 53 persones.

Quatre detinguts a Catalunya, dos a Barcelona

La investigació continua oberta i està sota secret d’actuacions. De moment, a Barcelona s’han detingut dues persones i dues més a Castelldefels. Tot i que el focus del dispositiu està a Madrid i Barcelona, també hi ha actuacions a Múrcia, València i Alacant.

Les primeres indagacions apunten que l’empresari i els seus companys disposaven de més de 700 societats en una trama il·legal d’empreses internacionals de malversació i blanqueig de capitals. Segons els investigadors, un dels objectius era contractar crèdits ICO amb la intenció de no tornar-los. En total, calculen que hi ha mig centenar d’involucrats.

La investigació ha estat liderada pel Jutjat d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional. Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Prefactura Superior de Policia han posat en marxa el dispositiu policial en col·laboració amb la Guàrdia Civil de Barcelona. Entre els escorcolls que s’estan duent a terme hi ha el de la casa de l’empresari.