L’increment de contagis, especiament entre els més joves, no ha comportat, de moment, un augment d’ingressos hospitalaris. De fet, el perfil predominant a les UCI continua sent el d’una persona entre 50 i 60 anys, sense cap factor de risc previ i que no està vacunada. “Tots els pacients que ingresen greus no s’han vacunat”, assegura Antònia Vàzquez, cap de la secció de Serveis de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar. Davant d’això, insisteix: “És molt important que tothom es vacuni”.

Actualment, a l’Hospital del Mar hi ha 13 pacients en llits de crítics, quatre dels quals han ingressat aquesta última setmana, i 13 més d’hospitalitzats a planta. A l’Hospital de Sant Pau hi ha cinc persones ingressades a l’UCI amb un perfil més jove que els mesos anteriors, però cap per sota dels 30 anys. “L’ocupació de l’UCI per covid és petita”, assegura Pere Domingo, coordinador de la pandèmia a l’Hospital de Sant Pau.

“Els pacients joves es poden comptar amb els dits d’una mà”

Sobre la possibilitat que els joves que s’estan contagiant acabin ingressats a les UCI, Vàzquez ho veu poc probable. Assegura que durant tota la pandèmia hi ha hagut “poquíssims” pacients joves a les UCI sense cap factor de risc previ. “Es podrien comptar amb els dits d’una mà”, afirma. En canvi, sí que n’han arribat “uns quants” amb malalties associades com l’asma o l’obesitat.

Sobre la possibilitat que alguns dels contagiats en els brots dels viatges de fi de curs acabi a l’hospital, Domingo també és contundent: “Tenen una probabilitat molt baixa de necessitar un ingrés”.