Enderroc Model escoles Xirinacs i Entença

Avancen els treballs de demolicions a l’antiga presó Model per ampliar l’Escola Xirinacs i ubicar-hi de manera provisional l’Escola Entença, ara situada al recinte de l’Escola Industrial. Els enderrocs van començar el passat 19 de maig i es preveu que estiguin enllestits al juliol,però les obres no estaran llestes per l’inici del curs 2020-21 a la Model.

Segons el nou calendari de l’Ajuntament, alterat per la crisi sanitària de la covid-19, el pati de l’Escola Xirinacs estarà a punt entre el setembre i l’octubre, mentre que l’Escola Entença s’hi podrà traslladar pel volts de Nadal. Ara bé, serà la comunitat educativa del centre la que decidirà si volen ocupar el nou espai de la model aleshores o esperar al curs vinent. Les dues ocupen mòduls prefabricats.

Aquesta tardor, l’Ajuntament va anunciar que la nova ubicació temporal per a l’Escola Entença seria la Model. Per fer aquest trasllat cal que es facin les demolicions de diferents murs i espais de l’antic centre penitenciari, en concret de l’espai de l’antiga bugaderia de la presó. L’Escola Entença fa anys que reclama una ubicació definitiva. De fet, l’espai on inicialment havia d’anar l’escola era la Model, però des de fa tres cursos, l’Escola Xirinacs, de nova creació, va ocupar l’espai on estava previst situar l’Entença.

enderroc model escoles Xirinacs i Entença

Des de l’inici de l’Escola Entença, el Consistori d’Educació va situar els mòduls prefabricats del centre al recinte de l’Escola Industrial. Després de diverses accions de protesta, aquesta setmana l’AFI de l’Escola Entença va inciar la via judicial per reclamar el canvi d’ubicació provisional del centre per la proximitat que tenen ara amb una subestació elèctrica. Fins ara han fracassat totes les propostes d’ubicació definitiva, la darrera, als Jardins de Paula Montalt.

L’ampliació de l’Escola Xirinacs

Les obres també han de servir per ampliar l’Escola Xirincs, que ara té mòduls prefabricats per als tres cursos d’infantil, amb dues línies. Està situada a la confluència del carrer d’Entença amb Rosselló, i el proper curs necessitarà ampliar l’espai per a primer de primària, i afegir-hi un nou pati, que anirà a la zona de l’antiga infermeria de la presó.