La vaga de metges continua aquest dimecres amb una nova jornada de protestes després que la reunió de mediació que es va fer aquest dimarts al vespre entre el sindicat Metges de Catalunya, d’una banda, i els responsables del Departament de Salut i l’Institut Català de la Salut, de l’altra, no prosperés. La reunió va començar poc després de les 19 h al Departament de Treball, que fa de mediador, i es va allargar fins a les dues de la matinada. No es va arribar a cap acord i, per tant, la convocatòria d’aturada es manté fins a aquest divendres, 30 de novembre.

Una nova proposta de l’ICS

Aquesta ha estat la tercera trobada amb la mediació a Treball, i tot i que tampoc no ha aconseguit l’acord, ambdues parts han assegurat que s’han acostat posicions. Salut ha portat una nova proposta que es basa en la reducció de la població assignada que té cadascun dels professionals, fet que portaria a una càrrega de treball menor per als metges, segons ha explicat el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon.

El sindicat Metges de Catalunya vol estudiar un informe de càrregues de treball de cada centre per analitzar si d’aquesta manera les visites podrien durar un mínim de 12 minuts, segons ha explicat la portaveu de Metges de Catalunya Anna Roca. L’ICS els lliurarà l’informe dimecres.

El director gerent de l’ICS ha insistit que no parlen del límit de visites, sinó que el que han tractat és una proposta nova que acostaria les posicions de les dues parts. S’ha mostrat satisfet que el sindicat vulgui analitzar l’estudi. “Si l’estan valorant és perquè en principi podem arribar a un acord”, ha indicat. Ha explicat que un informe de càrregues analitza el nombre de professionals necessaris en un centre tenint en compte els 12 minuts de les visites presencials i que la població assignada mitjana és de 1.340 persones. Argimon ha afegit que s’arriba a la xifra, ponderada, tenint en compte aspectes com l’edat de la població, l’índex socioeconòmic i el nombre de malalties.

La protesta arriba al Parlament

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una nova concentració a les 11 h, però aquest dimecres es trasllada al davant del Parlament de Catalunya.

Dimarts es va fer a la seu del Departament de Salut i tot seguit van iniciar una marxa que va tallar el trànsit fins a la Diagonal. Dilluns, primer dia de la vaga, també es van mobilitzar, i van ocupar la seu de l’Institut Català de la Salut i després es van manifestar pel centre de la ciutat.

Nombre de visites i temps d’atenció

Segons fonts sindicals, en les dues primeres reunions de negociació, aquest diumenge i aquest dilluns, no hi ha hagut acord, però s’ha avançat en punts concrets. El principal escull en la negociació han estat dues demandes que, pel sindicat, són fonamentals: limitar el nombre de visites diàries i fixar en 12 minuts el temps mínim per atendre cada pacient.

Per la seva banda, la portaveu del govern, Elsa Artadi, ha admès que queden punts que “no s’han tancat”. Artadi ha assegurat que tenen la “voluntat de continuar negociant”, però ha demanat un “retorn” per part del sector. Després de la reunió d’aquest dilluns, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va proposar reduir el nombre de persones que atén cada metge i remunerar la sobrecàrrega als professionals que la vulguin assumir mentre no es contractin més facultatius. Pel que fa al temps de visita, l’organisme gerent proposa que 12 minuts sigui el temps mitjà de visita, però no el mínim.

Temps per a la recerca i la formació

En el que, en canvi, estan d’acord les dues parts és a fixar la franja de jornada laboral dedicada a l’assistència a dues terceres parts de l’horari, és a dir, cinc hores i sis minuts. Els metges dedicaran la resta del temps a la interpretació de les proves, recerca o formació, entre altres tasques.

El sindicat Metges de Catalunya va convocar cinc dies de vaga per a aquesta setmana. Aquest dimecres serà el tercer dels cinc dies de vaga, i els serveis mínims per a metges de família i pediatres passaran del 25 al 33 %. En canvi, els serveis d’urgències han de cobrir-se al 100 %. Aquest dimarts, les conseqüències de l’aturada als CAP s’han fet notar als hospitals: les consultes als serveis d’urgències hospitalàries han augmentat.

Torra confia en la resolució del conflicte

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que s’està fent tot el possible per solucionar el conflicte. En un acte a l’Institut Guttman, Torra ha reconegut la tasca del personal sanitari, que ha qualificat d’excel·lent, i ha dit que han de poder realitzar la seva feina “sense que els exigim un sobreesforç apel·lant a la seva vocació”.