La vaga convocada per al 29 de novembre a l’ensenyament públic ha tingut un seguiment desigual aquest primer dia d’aturades. Segons la Secretaria d’Universitats i Recerca les classes s’han realitzat amb normalitat a la UPC -excepte a dos centres del Campus Sud- i a la Rovira i Virgili. A la UB, asseguren, també ha regnat la normalitat a excepció de les facultats de Geografia i Història i Filosofia, on estudiants han bloquejat els accessos. En canvi a la UAB el seguiment ha estat majoritari a les 10 facultats del campus de Bellaterra i a la UPF no hi ha hagut classes als campus de la Ciutadella i el Poblenou.

A banda de la vaga d’estudiants, aquest dimecres també estava cridat a aturar-se el personal docent i investigador de totes les universitats públiques catalanes.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”La UPF tanca els campus de la Ciutadella i del Poblenou ‘per seguretat'” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/vaga-estudiants-professors-universitats-28-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Vaga del 29 de novembre: ensenyament, sanitat i funcionaris” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/vaga-29-novembre-ensenyament-salut-funcionaris/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Tancada d’estudiants al Raval

La vaga però s’ha avançat unes hores perquè aquesta nit de dimarts els estudiants de la Universitat de Barcelona s’han tancat dins algunes facultats per escalfar motors. La convocatòria s’ha secundat des del Campus de la Ciutadella i del Poblenou de la UPF, a la UAB i al Campus Raval de la UB. Al Campus del Poblenou, han barrat el pas amb taules i cadires, una “tasca prèvia”, segons ha explicat Jana Juvert, del SEPC “perquè es creï una ambient més agitat per poder visibilitzar millor els nostres missatges i demandes per la vaga” d’aquest dijous.

Juvert també ha destacat que “és un bon moment” per convocar la vaga, coincidint també amb la del sector sanitari, que aquest dimecres arriba el seu tercer dia. “Ensenyament, professors associats i metges hem fet una anàlisi del context i ens hem adonat que ara mateix era molt necessari fer vaga i també estratègic amb uns objectius molt clars”, ha dit. Demanen l’aplicació de la rebaixa del 30 % a les taxes universitàries i una equiparació entre els preus de màster i grau.

Regularitzar la situació del professorat associat

Una de les peticions del personal docent és que s’obri una taula negociadora per regularitzar el professorat associat de les universitats catalanes, ja que, segons apunten, estan sostenint el funcionament del sistema. Des del comitè d’empresa de la UB, reivindiquen la millora de les condicions laborals d’aquests docents, actualment, diuen, molt precàries, amb sous d’uns 500 euros mensuals.

Més mobilitzacions aquest dijous

Aquest dijous s’afegeixen a la protesta mestres i professors de tot l’ensenyament públic, des de les escoles bressol fins a la universitat, per exigir que s’anul·lin les retallades i que es recuperin les condicions laborals que tenien abans de la crisi. No està secundada, això sí, pels dos sindicats majoritaris, Comissions Obreres i UGT, que han convocat una vaga de tot el sector públic el 12 de desembre.

El sindicat CGT i la Coordinadora Obrera Sindical han convocat una manifestació al migdia que anirà de plaça Universitat al Parlament sota el lema ‘Recuperem la universitat pública’.