Els treballs d’obertura del carrer de Josep Estivill, a la Sagrera, han afectat una colònia controlada de 22 gats. L’associació DeGats denuncia que cinc d’aquests animals han desaparegut des que l’Ajuntament va començar a enderrocar les naus abandonades del passatge de Bofarull.

L’entitat considera que la pèrdua dels gats es podria haver evitat si s’haguessin pres les mesures necessàries. Per exemple, col·locant una estructura per protegir els animals i després deixar-los anar perquè s’acostumessin a la nova zona.

L’associació tampoc no entén perquè s’ha produït aquesta situació, ja que col·laboren constantment amb l’Ajuntament i l’Oficina de Protecció dels Animals. De fet, aquesta colònia de gats controlada i numerada està esterilitzada gràcies a un conveni amb el consistori. “Entenc que no pararem unes obres si s’han de fer equipaments”, explica Carles Navarro, voluntari de l’associació, “però es podria haver coordinat. Fa un any que anem darrere d’això i no ens han fet cas”.

Un espai per a la resta dels gats

A l’associació també els preocupa la resta de gats de la colònia que es troben a l’encreuament del carrer de Josep Estivill amb el d’Hondures. Aquest tram és ara un estacionament de cotxes, però a principis del 2019 començaran unes obres que afectaran els 16 gats que hi viuen a la zona. Per això, demanen una solució per reubicar els animals. Isabel Losada, presidenta de l’entitat, diu que ha de ser un espai proper a l’actual perquè els gats “són resistents a la reubicació”. L’entitat s’encarregaria de tenir cura dels animals, donar-los de menjar i netejar l’espai.

Segons el districte de Sant Andreu, ha proposta de l’entitat DeGats, el consistori construirà properament una caseta abastidora a l’espai verd a tocar de la Pista Poliesportiva Municipal La Sagrera. D’aquesta manera asseguren que la colònia de gats quedarà protegida i no es veurà afectada per les obres d’obertura del carrer de Josep Estivill que s’iniciaran el primer trimestre de 2019.

La importància de controlar els gats

Un grup de voluntaris i veïns de la Sagrera són els encarregats d’alimentar i tenir cura dels gats. Cada tarda, un d’ells s’apropa a la colònia per donar-los de menjar i beure. Mercè Febrer, alimentadora, explica que els deixen una garrafa amb aigua i menjar sec i alguna llauna en plats de plàstic i, quan els gats ho mengen, ho recullen tot. Afirma que unes de les problemàtiques és l’existència de veïns que, de manera esporàdica, deixen menjar als animals i això embruta l’espai perquè els gats no s’ho mengen. “Teníem cartells que posaven que no portessin menjar perquè estava controlat per DeGats”, explica.

L’única entitat al districte

DeGats, amb seu a Navas des del 2015, és l’única entitat que s’encarrega de la cura dels gats al districte de Sant Andreu. Es va crear fa vuit anys i controlen 28 colònies de gats als barris de Navas, la Sagrera, el Congrés i els Indians i Sant Andreu. Durant l’any 2017, van atendre 290 gats i tenen un refugi amb més d’una quinzena d’animals semisociables i s’encarreguen d’esterilitzar els gats no sociables del carrer. L’any 2017 van esterilitzar 123 gats i 108 van donar en adopció. L’equip humà de DeGats està format per una setantena de voluntaris, a més de la junta i els coordinadors. A més dels socis, hi ha la figura dels padrins de gats que ajuden econòmicament.