Falten poques setmanes perquè l’Institut Guttmann torni a funcionar des de la Sagrera, en el mateix punt en què va obrir el primer hospital l’any 1965, ara fa 53 anys. La institució, referent nacional i internacional en neurorehabilitació, és a punt d’inaugurar un nou edifici al carrer de Garcilaso que, segons fonts de l’entitat, començarà a operar previsiblement el mes de gener.

El nou edifici estarà dividit en dues grans àrees. D’una banda, un conjunt d’apartaments amb equipament adaptat per facilitar la vida independent de les persones amb discapacitat —que s’ha batejat amb el nom de Guttmann Barcelona Life—; i de l’altra, l’Institut per a la Salut Cerebral (Brain Health Institute), que és l’àrea assistencial especialitzada en rehabilitació neuronal, i que ara també s’obrirà a nous àmbits com ictus, trastorns del moviment, demències o salut mental en general.

Últimes tecnologies en pisos adaptats

Els pisos adaptats tenen l’última tecnologia domòtica per facilitar la vida dels residents. Un control central a través d’una pantalla permet apujar o abaixar les persianes, o obrir i tancar els llums de tota la casa, entre altres funcions. També els mobles de la cuina són regulables en alçada: uns botons permeten ajustar-los a la mida de cada resident assegut a la cadira de rodes. Lògicament, els lavabos també estan adaptats i tota la mobilitat per l’edifici es pot fer per mitjà d’ascensors.

L’àrea assistencial disposa de sales de consulta —encara a mig equipar— i un ampli gimnàs a la planta baixa, on es durà a terme la major part del treball de rehabilitació.

Visita del president Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions del nou centre Guttmann Barcelona en motiu de la presentació del llibre ‘Empoderament i autonomia personal’, editat per la Fundació Institut Guttmann. L’han acompanyat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Torra ha destacat que “tothom ha de tenir les mateixes oportunitats” i ha felicitat l’Institut Guttmann pels 53 anys de feina “millorant la qualitat de vida de les persones”.