La segona jornada de vaga ha tingut al torn de matí un seguiment del 44, 14 % del personal mèdic segons dades facilitades pel Departament de Treball. Una xifra que el sindicat Metges de Catalunya, el sindicat majoritari, augmenta fins al 76 %. Aquest dimarts és la segona de cinc jornades consecutives de vaga. Segons el departament de Treball, l’activitat als centres d’atenció primària de Barcelona ciutat ha disminuït un 63,24 % i al conjunt de Catalunya un 54,64 %. Tot i això, Treball ha informat que “la vaga ha transcorregut sense incidències i s’han garantit en tot moment els serveis mínims i l’atenció urgent.”

Als CAP de Barcelona s’ha repetit la imatge de sales d’espera pràcticament buides. La majoria d’usuaris opten per reprogramar les visites, tot i que les agendes dels metges estan força saturades per als propers dies perquè acumulen les consultes reprogramades que ja es van anul·lar aquest dilluns. Els serveis mínims per a dimarts s’han fixat en el 25 %, però la plantilla d’urgències es cobreix al 100 %.

Augmenten les consultes a les urgències hospitalàries

La vaga als centres d’atenció primària ha provocat un augment de les visites a les urgències hospitalàries. Segons ha avançat l’ACN, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron les urgències pediàtriques s’han incrementat en un 35 % i les d’adults en un 15 %. La subdirctora assistencial, Rocío Cebrían, assegura que aquest augment serà superior en els pròxims dies si es manté la vaga. Per això, aquest centre hospitalari ha reforçat el nombre de metges a les tardes i ha incorporat un facultatiu més a les urgències. Malgrat aquest increment de personal, l‘augment de pacients ha fet que el temps d’espera a les urgències s’allargui.

La subdirectora assistencial de Vall d’Hebron també ha assegurat que molts pacients han anat directament a l’hospital a causa de la vaga als ambulatoris. La majoria de les atencions a pediatria han estat per bronquitis o bronquiolitis, però també per altres patologies com refredats o febres.

Segona reunió de mediació entre el sindicat i l’ICS

La segona reunió amb la mediació del Departament de Treball entre el sindicat Metges de Catalunya i responsables del Departament de Salut i de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha acabat també sense acord aquest dimarts a la matinada. Segons el sindicat, la negociació continua encallada en la principal demanda, que és la sobrecàrrega de feina, per això mantenen la convocatòria de vaga, prevista fins divendres.

Després de la primera trobada, diumenge, aquest dilluns es va reprendre la negociació coincidint amb la primera jornada de la vaga de cinc dies als centres d’atenció primària. El principal escull per al sindicat és limitar el nombre de visites al dia. Des del comitè de vaga, Carolina Roser, ha lamentat a la sortida de la reunió que l’ampli seguiment de la vaga en la primera jornada “no sigui suficient perquè l’empresa pugui mirar-s’ho amb uns altres ulls”. Per la seva banda, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha subratllat que comparteixen el diagnòstic de la sobrecàrrega però ha constatat que no s’estan trobant en l’estratègia per abordar-la.

Punts d’apropament, segons el sindicat

El sindicat Metges de Catalunya reconeix que hi ha punts d’apropament, però considera imprescindible arribar a un acord sobre limitar el nombre total de visites al dia. Carolina Roser, del comitè de vaga, assegura que és indispensable per garantir la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients. Els metges demanen que s’estableixi un mínim de 12 minuts per a cada visita presencial, sis en el cas de les no presencials, i un temps mínim per a cada visita a domicili. Per això consideren que en una jornada amb visites presencials el topall adequat seria de 28 visites diàries.

En canvi, l’ICS descarta el model de limitar el nombre de visites al dia i aposta per reduir el nombre de persones que atén cada metge, mesura que requereix més facultatius. Mentre no puguin contractar-ne, l’ICS proposa remunerar la sobrecàrrega als professionals que vulguin assumir-la. Pel que fa al temps de visita, proposa 12 minuts de mitjana, però no de mínim.

Tot i el desacord en aquests punts, el director gerent de l’ICS ha destacat que les reunions no tenen com a únic objectiu desconvocar la vaga, sinó que les veu com un “punt d’inflexió” per construir un nou model d’atenció primària. Per Argimon aquestes mesures de caràcter immediat que ara discuteixen són un “inici” que han de tenir continuïtat amb una estratègia a mitjà i llarg termini per millorar l’atenció primària.

Protesta al Departament de Salut

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat a les 11 h d’aquest dimarts una concentració unitària de facultatius de la sanitat pública i concertada davant el Departament de Salut, coincidint amb la segona jornada de vaga.

A l’inici de la protesta un grup de 24 metges i metgesses han construït un mur de 2,40 metres d’alçària, amb caixes de cartró, amb un missatge en què s’ha llegit el lema “Dignitat i respecte”.

Primer dia de vaga

Durant la primera jornada de vaga, el Departament de Salut xifra el seguiment a la província de Barcelona en un 49,5 %, mentre que el sindicat Metges de Catalunya eleva la xifra fins al 93 %.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Vaga de metges a tots els CAP de Catalunya: Què cal saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/vaga-metges-cap-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]