Metges de Catalunya (MC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) han acordat els serveis mínims que hi haurà durant la vaga de metges dels centres d’atenció primària (CAP), prevista del 26 al 30 de novembre. 

S’han establert uns serveis mínims d’entre el 25 i el 33 % en tots els serveis dels CAP, excepte a les urgències, en què es cobrirà el 100 % de la plantilla. En funció del departament i dels dies de la vaga, els serveis mínims seran els següents:

  • 25 % metges de família i pediatria (26 i 27 de novembre)
  • 33 % metges de família i pediatria (del 28 al 30 de novembre)
  • 25 % ginecòlegs
  • 25 % odontòlegs
  • 100 % urgències
Estan garantits els serveis d’urgències dels centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), els punts d’atenció continuada (PAC), el Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) i els hospitals. Alhora, es mantindrà l’atenció als malalts ingressats, així com les activitats quirúrgiques inajornables o tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També estan garantits el servei de les unitats especials, com ara les d’hemodiàlisi, neonatologia, cures intensives o vigilància intensiva.

“Els centres estan preparats”

La directora d’Estratègia i Qualitat de l’ICS, Yolanda Lejardi, ha explicat que “els centres estan preparats per atendre les demandes de les persones” que s’acostin fins als CAP al llarg d’aquesta setmana de mobilitzacions. En tot cas, ha recordat que “seran atesos per urgències i en tot allò que no es pugui demorar“.

Recomanacions del Departament de Salut

Tenint en compte la vaga de metges d’aquesta setmana, el Departament de Salut recomana als ciutadans que, en cas de tenir una visita concertada, es truqui el mateix dia de la visita o es vagi personalment al centre per confirmar si finalment es podrà fer. Les visites que no es puguin fer, es programaran de nou. Aquestes cites noves es podran concertar a través del telèfon, per internet o presencialment.