1.200 metges d’atenció primària de la ciutat de Barcelona estan cridats a participar en una vaga els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre per demanar millores assistencials i laborals. Amb el lema “Atenció Primària, digna i respectada”, el Sindicat de Metges denuncia que en l’última dècada s’ha reduït el nombre de facultatius i que no es cobreixen baixes o jubilacions, fet que creuen que suposa una sobrecàrrega de feina per als professionals en actiu.

Sobrecàrrega de feina i falta de metges

Metges de Catalunya adverteix que som davant d’una situació “extremadament crítica” que “amenaça el manteniment de la qualitat de l’atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l’esgotament i l’estrès”.

imatge vaga metges sindicat

Prop de 40 visites diàries per metge

Els professionals alerten que els facultatius poden arribar a fer entre 30 i 40 visites diàries d’uns cinc minuts, un temps que consideren insuficient, i reclamen, com a mínim, 12 minuts per poder atendre els pacients adequadament i establir un límit màxim de 28 visites diàries per metge.

El Sindicat de Metges denuncia la precarització que, diuen, està patint la primària com a conseqüència de les retallades en el pressupost i el personal.

Recuperació de la plantilla mèdica i del poder adquisitiu

Una de les principals reivindicacions del col·lectiu passa per recuperar el nombre de professionals perduts amb les retallades, que calculen que són 920 facultatius. A més, reclamen que els CAP tanquin, com a màxim, a les 20 h i les guàrdies siguin voluntàries.

D’altra banda, Metges de Catalunya també exigeix recuperar el poder adquisitiu perdut des de 2010, que xifren en una caiguda de prop d’un 30 %.

Pel que fa al finançament, els sindicat demana incrementar el pressupost sanitari destinat a l’atenció primària de manera que rebi un mínim del 25 % del pressupost total del Departament de Salut.

Per tot plegat, aquest sindicat fa una crida als metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels 288 equips d’atenció primària de l’ICS catalans perquè secundin la protesta. La vaga de metges es portarà a terme 10 anys després de la que es va fer a 38 centres d’assistència primària de Barcelona amb el lema “No m’explotis” per denunciar el “col·lapse de les consultes”.

L’ICS diu que no hi haurà vaga

El màxim responsable de l’ICS, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat convençut que finalment no es farà aquesta vaga que “no agrada ni a metges ni a pacients” perquè s’arribarà a un acord. Argimon ha assegurat que comparteixen moltes de les demandes que fan els metges i que en els propers dies posaran damunt la taula un full de ruta amb propostes concretes a curt i llarg termini que permetran una entesa entre les dues parts.