consulta mèdica a un cap de primària

Els metges d’atenció primària de tot Catalunya han inciat una vaga el 26 de novembre que ha de durar fins el 30 de novembre per demanar millores assistencials i laborals. Amb el lema “Atenció primària, digna i respectada”, es denuncia que en l’última dècada s’ha reduït el nombre de facultatius i que no es cobreixen baixes o jubilacions, i això, diuen, suposa per als professionals en actiu una sobrecàrrega de feina.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com estan els CAP de Barcelona el primer dia de vaga de metges?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/primer-dia-vaga-metges-cap/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

D’una banda, el sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el sector, ha convocat a la vaga 5.700 metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut i també 10.000 professionals de 53 hospitals, 25 centres de salut mental i 50 centres sociosanitaris. Paral·lelament, el sindicat CGT, del moviment Rebel·lió Primària, ha convocat tots els treballadors d’atenció primària, tant els de l’ICS com els dels centres de sanitat concertats.

Sense acord per aturar la vaga de metges

Després de diverses reunions maratonianes entre representants del sindicat Metges de Catalunya i de l’Institut Català de la Salut encara no s’ha arribat a cap acord per tal de desconvocar la vaga de metges als CAP. La mediació entre les dues parts encara es troba oberta.

El primer dia, Salut va xifrar el seguiment de la vaga a la província de Barcelona en un 49,5 % mentre que el sindicat de metges ho va fixar en un 93 %. El segon dia ha estat tranquil als CAP, amb un seguiment dels metges una mica menor al primer dia.

Manifestacions al carrer

Els metges han fet arribar les seves reivindicacions tant a l’Institut Català de la Salut, que van ocupar el primer dia de vaga, com al Departament de Salut de la Generalitat, on s’han concentrat aquest dimarts per protestar. Com que no han pogut accedir-hi han acabat tallant l’avinguda de la Diagonal durant una estona.

Què reclamen els metges de Catalunya?

  • Sobrecàrrega de feina i falta de metges

Metges de Catalunya adverteix que som davant d’una situació “extremament crítica” que “amenaça el manteniment de la qualitat de l’atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l’esgotament i l’estrès”.

imatge vaga metges sindicat

  • Prop de 40 visites diàries per metge

Els professionals alerten que els facultatius poden arribar a fer entre 30 i 40 visites diàries d’uns cinc minuts, un temps que consideren insuficient, i reclamen, com a mínim, 12 minuts per poder atendre els pacients adequadament i establir un límit màxim de 28 visites diàries per metge.

El sindicat de metges denuncia la precarització que, diuen, té la primària com a conseqüència de les retallades en el pressupost i el personal.

  • Recuperació de la plantilla mèdica i del poder adquisitiu

Una de les principals reivindicacions del col·lectiu és recuperar el nombre de professionals perduts amb les retallades, que calculen que en són 920. A més, reclamen que els CAP tanquin, com a màxim, a les 20 h i les guàrdies siguin voluntàries.

D’altra banda, Metges de Catalunya també exigeix recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010, que xifra en una caiguda de prop d’un 30 %. Pel que fa al finançament, el sindicat demana incrementar el pressupost sanitari destinat a l’atenció primària de manera que rebi un mínim del 25 % del pressupost total del Departament de Salut.

Quins metges estan cridats a la vaga?

El sindicat Metges de Catalunya ha fet una crida als metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels 288 equips d’atenció primària de l’ICS catalans perquè secundin la protesta. La vaga de metges es portarà a terme 10 anys després de la que es va fer a 38 centres d’assistència primària de Barcelona amb el lema “No m’explotis”, per denunciar el “col·lapse de les consultes”.