Barri de la Teixonera

L’Ajuntament ha enllestit la nova ordenació urbanística del barri de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó. El nou planejament vol donar solució a mig segle d’afectacions en habitatges i aborda la necessitat d’equipaments, els espais públics i la sostenibilitat ambiental.

La proposta defineix una nova ordenació en què s’ubiquen les 52 edificacions afectades, i garanteix que els residents puguin tirar endavant la transformació i millora de l’àmbit o mantenir els seus habitatges amb la garantia que no estan subjectes a expropiació. A banda, s’han projectat dos edificis amb 101 habitatges públics al carrer de Coll i Alentorn i al passeig de la Vall d’Hebron per ampliar l’oferta de pisos assequibles i facilitar els reallotjaments necessaris del veïnat que resideix en finques afectades.

Els espais lliures i zones verdes superen els 24.000 m²

Pel que fa a l’espai públic, el projecte preveu la creació d’un nou parc que faciliti la transició entre la Teixonera i el carrer de Coll i Alentorn, una nova plaça a l’encreuament entre les Escales dels Canadencs i el carrer de Segur, l’ampliació de la plaça d’Isop i la integració de la nova zona verda de la futura cobertura de la ronda de Dalt.

Totes aquestes actuacions es realitzaran amb la voluntat de reforçar l’estructura urbana del barri per donar-li continuïtat i seguretat i generar espais públics integrats al teixit existent. En conjunt es guanyaran uns 1.545 m² d’espai públic, amb un total de 24.187 m².

Els veïns veuen la conclusió a mig segle de disputes

Segons el regidor del districte d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, “es tracta d’un deute històric que la ciutat tenia amb el barri i que no podia esperar més. Amb aquest planejament no només s’aborden mig segle d’afectacions, també es desenvolupa una reordenació que respectarà el teixit de barri existent i alhora implantarà equipaments vinculats al barri, i relligarà la Teixonera amb la resta de transformacions que s’aniran duent a terme en aquest territori en els propers anys”.

El febrer passat es va iniciar un procés participatiu per promoure el debat i contrastar arguments de cara a definir el nou instrument urbanístic. Al llarg d’aquests mesos, s’ha anat treballant el document conjuntament amb el veïnat, entitats, col·lectius, organitzacions i agents socials i econòmics de la Teixonera.