Una de cada deu dones de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana, coneguts com a barris de la Zona Nord, revela que ha intentat treure’s la vida alguna vegada. Una xifra que triplica la taxa registrada a la resta de la ciutat, on el percentatge se situa en poc més del 3 %. Les diferències encara són més rellevants en el cas de les veïnes de Torre Baró. Segons una enquesta de l’Agència de Salut Pública, un 15 % assegura haver tingut algun intent de suïcidi.

El doble de problemes de salut mental

Per a l’Agència de Salut Pública, el suïcidi és la conseqüència més greu dels problemes de salut mental. Segons les respostes dels veïns de la Zona Nord, el 55,9 % de les dones i el 43,5 % dels homes presenten un malestar emocional intens. Una prevalença que pràcticament duplica la registrada al conjunt de Barcelona. En aquest cas, el percentatge es redueix al 31,3 % en el cas de les dones i al 21,6 % en el dels homes.

Pobresa i salut

L’enquesta de salut impulsada per l’Agència de Salut Pública i la Taula de Salut Comunitària de la Zona Nord, evidencia el vincle entre els problemes de salut i la capacitat socioeconòmica. Segons les respostes dels veïns, a la Zona Nord el 46 % de les dones i el 37,7 % dels homes tenen dificultats per arribar a final de mes, una xifra que es redueix al 14 i el 12 % respectivament al conjunt de la ciutat.

“Quan ens manca allò que és essencial, no ens sentim bé” explica Josep M. Jansà, director de vigilància i promoció de la salut ASPB, “fins quin punt es transforma això en reptes més importants com la depressió, l’ansietat o l’angoixa, depèn molt de la xarxa social, l’entorn i altres suports que es tinguin”. Des del Col·lectiu Sísifo afegeixen que “en tot el barri no hi ha cap casal, gairebé cap comerç, els serveis públics estan col·lapsats” i asseguren que “per una família pagar-se una alimentació saludable és ciència ficció.”

Els enquestats reconeixen la tasca que es fa als barris per acompanyar els veïns més desafavorits. Un suport tant d’entitats com d’equipaments que evita que empitjori la situació.