L’Ajuntament de Barcelona ha encetat un procés participatiu per acordar amb veïns i entitats de la Teixonera un pla urbanístic que ha de desafectar un total de 52 habitatges ubicats en 29 parcel·les a tocar de la ronda de Dalt i el CEM de la Teixonera i que, amb la planificació urbanística actual, haurien de ser expropiats o reordenats perquè estan qualificats com a zona verda. D’ara endavant, el consistori convocarà diferents sessions del procés participatiu fins a tenir pactada una MPGM (una modificació del Pla General Metropolità).

La previsió és aprovar l’MPGM de forma inicial durant el primer semestre d’aquest 2024, segons ha explicat la regidora d’Horta-Guinardó, Marta Villanueva. En concret, el document que s’acabi consensuant persegueix tres objectius: consolidar l’habitatge existent i construir-ne de nou, sumar equipaments i zones lliures per al veïnat en aquest entorn, i dotar-lo de “vitalitat urbana amb una mirada de gènere i salut”.

Segons ha explicat Villanueva, el procés endegat ara “resoldrà un deute històric que tenim amb els veïns” i, alhora, donarà la possibilitat de “relligar l’entorn i fer barri”. A més, a través d’aquesta actuació urbanística, es podrà cosir millor l’àrea afectada amb la llosa que té al costat, que és on es construirà el nou edifici de consultes externes de l’Hospital Vall d’Hebron.