L’Audiència Provincial es construirà al solar dels antics jutjats situat al passeig de Lluís Companys. El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, es va mostrar taxatiu amb els veïns dijous en el decurs del Consell de barri del Casc Antic. “No discutiré més aquest tema. Ja els he dit per activa i per passiva que el solar dels antics jutjats serà la seu de la nova Audiència Provincial“. Així va respondre Batlle a la pregunta dels veïns sobre el futur del solar, buit des de fa més d’una dècada. La plataforma Rescatem el solar històric, abans anomenada Salvem el solar dels jutjats, fa anys que defensa un altre ús per a aquest solar.

El regidor de Ciutat Vella va argumentar la defensa que al solar hi anés la nova Audiència Provincial assegurant que “Barcelona té un dèficit d’institucions judicials. Una de les coses que hem reiterat tots plegats és que per per fer front a temes de delinqüència necessitem agilitat processal i edificis com aquest són necessaris“. Batlle va recordar que “a més, hi ha un conveni amb el Departament de Justícia per als usos d’aquest solar”. En aquest sentit va explicar que “el Departament de Justícia ja ha tramitat la llicència i properament començaran les obres“.

Refugi climàtic i espai de memòria

La plataforma Rescatem el solar històric precisament ha organitzat un acte aquest diumenge dia 16 al migdia per mostrar als ciutadans el passat d’aquest solar. La Maria Antònia Doz, membre d’aquesta plataforma, reitera que no volen “que es construeixi res més en aquest solar. Cap construcció”. Explica que “després d’investigar aquest espai hem trobat fins a deu usos diferents. Volem que sigui un espai de memòria per explicar a la gent què ha estat aquest espai i també guanyar per a la ciutat un nou refugi climàtic“. Aquests nous usos es basen en el fet que “per als habitatges, que són necessaris al barri, hi ha edificis buits que pertanyen a les diferents administracions i que es podrien rehabilitar com a habitatges”.

Pel que fa a la ubicació del futur CAP, que es defensava que es fes en aquest solar, creuen que “es pot fer una illa sanitària millorant l’actual CAP i afegint per a usos sanitaris la seu del Síndic de Greuges“. Per a Doz, els nous usos proposats, espai de memòria històrica i nou refugi climàtic, són els usos que més servei farien al barri. Aquesta conclusió, assegura, és el fruit de mesos de treball amb arqueòlegs i altres professionals. A l’acte de diumenge hi exposaran 38 infografies, nou de les quals elaborades per estudiants de 4t d’ESO de l’Institut Pau Claris, que repassen la història i diferents usos del solar.