La plaça de Catalunya és, des d’aquest dissabte, el punt de trobada dels aficionats a la Fórmula 1. Una setmana abans del Gran Premi d’Espanya d’automobilisme, que es farà del 21 al 23 de juny, la ciutat escalfa motors amb una “fan village”. No hi falta la gastronomia, la música, els simuladors, els monoplaces i el marxandatge de la F1.

El primer dia d’obertura al públic, l’espai s’ha omplert de milers de visitants. Segons l’organització, fins a les 19.30 h hi havien passat prop de 8.000 persones i hi ha reserves per a 65.000 en els vuit dies que estarà en funcionament.

Les entrades a la “fan zone” són gratuïtes, però per accedir-hi cal una inscripció prèvia. Les places són limitades i la capacitat màxima és de 2.000 persones, que podran entrar per ordre d’arribada. Això vol dir que si en algun moment s’arriba a aquesta xifra, no podrà entrar ningú més fins que marxi algun grup d’assistents.

“Obrim la Fórmula 1 a tothom”

Segons ha explicat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, l’objectiu és que tothom pugui accedir a l’emoció d’una de les competicions més importants del món i, per aquest motiu, diu: “El que fem és obrir la Fórmula 1 a un públic familiar i a tota la ciutadania de Barcelona” .

En aquest sentit, també el conseller d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha afirmat que per primera vegada s’acosta un espectacle esportiu d’aquest nivell a tots els ciutadans: “Hi ha uns quants que tenen sort i poden anar al Circuit, però nosaltres hem volgut apostar per la popularització i la socialització d’un esport tan especial com la Fórmula 1″, apunta.

El simulador de conducció, la proposta amb més èxit

Una de les propostes que ha atret més mirades és el simulador de conducció. Una de les assistents explica que la passió pel motor li va transmetre el seu pare. “Ell sempre venia a aquest tipus d’esdeveniment, i ara toca representar-lo“, diu.

Així i tot, no tothom que ha visitat l’espai és aficionat de la Fórmula 1. També ha atret molts curiosos: “Tot i que no en soc gaire fan, poder veure-ho en primera persona és un regal“, diu un altre dels assistents.

Exhibició al passeig de Gràcia

Aquesta festa a la plaça de Catalunya només és un primer tast del que viurà la ciutat amb motiu del Gran Premi de F1 al circuit de Barcelona-Catalunya. Per acostar la competició als ciutadans, dimecres hi ha prevista una exhibició de monoplaces al passeig de Gràcia. Un espectacle que el síndic de Barcelona ha rebutjat en considerar que “no és coherent amb les polítiques de mobilitat sostenible”. Una crítica compartida amb un centenar d’entitats socials i veïnals, entre les quals la FAVB o l’Eixample Respira, que han convocat una manifestació a Barcelona només mitja hora abans de l’espectacle.  

L’Ajuntament de Barcelona, en canvi, defensa que es tracta d’un esdeveniment “puntual i extraordinari” i “perfectament compatible” amb la voluntat del consistori de “continuar pacificant el trànsit”. També els comerciants del passeig es mostren encantats amb l’exhibició de Fórmula 1, que veuen com “una oportunitat” per a la ciutat.