Paperera intel·ligent

Durant les últimes setmanes s’han instal·lat més papereres d’autocompactació i antigavines als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. En concret són 15 papereres intel·ligents i 19 papereres antigavines, que segons ha informat l’Ajuntament, s’incorporen després que les proves d’aquests sistemes de papereres que es van posar a finals de l’any passat hagin avalat extendre aquests models.

Les papereres d’autocompactació tenen gran capacitat i s’utilitzen en espais amb una alta afluència de persones, ja que permeten augmentar cinc vegades el volum de residus que es poden recollir en una paperera estàndard.

Papareres sense olors i més sostenibles

Les noves unitats tenen un disseny hermètic que evita que els animals hi puguin furgar i també fan que no es propaguin olors. A més, incorporen diversos elements tecnològics. D’una banda, disposen d’un sistema d’avís quan la paperera s’acosta a la capacitat màxima i, de l’altra, fan servir una API que es pot connectar a la plataforma de gestió dels serveis de neteja de la ciutat.

Els nous recipients també són més sostenibles perquè redueixen la freqüència de recollida i perquè funcionen amb tecnologia solar. Tenen una vida útil de més de deu anys i estan construïdes amb acer galvanitzat i policarbonat que en garanteixen la durabilitat. A més, compleixen la normativa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

El cost de buidatge és vuit vegades més baix que el d’una paperera estàndard

En els primers sis mesos de funcionament en les nou papereres instal·lades s’han recollit 203 m3 de residus. El buidatge de cada paperera s’ha fet cada 2,3 dies de mitjana i el 73 % de les operacions s’han fet quan se superava el 80 % de la capacitat, fet que l’ha convertit en un sistema més eficient de neteja. De fet, segons el consistori, el cost de l’operatiu de buidatge és vuit vegades més baix que el d’una paperera estàndard.

Aquestes setmanes s’han instal·lat 15 papereres d’autocompactació a les zones dures i accessos de les platges del Bogatell i de la Nova Icària. Per la tipologia de residu que es recull en aquesta zona, d’aquestes 15 papereres, 12 seran únicament per a envasos i llaunes i tres de rebuig.

D’altra banda, també s’ha avaluat el funcionament de les papereres de boca reduïda amb tapa per evitar que gavines i gavians treguin els residus i els escampin a terra. Fa sis mesos es van instal·lar 17 unitats d’aquest tipus al voltant de la plaça de la Gardunya i s’ha constatat que els animals no han après cap estratègia per treure el residu de dins.

Ara s’instal·len 19 unitats d’aquest tipus més al barri de la Barceloneta: 11 de 80 litres al carrer d’Andrea Doria i a les places de Pompeu Gener, del Poeta Boscà i d’Antoni Genescà i Coromines, i vuit unitats de 120 litres al passeig Marítim i al de Joan de Borbó a tocar de Drassanes.

El desplegament de les noves papereres es fa en el marc del Pla endreça i dins de les actuacions de reforç dels serveis durant la temporada d’estiu.