Després que aquest dimarts el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va aixecar parcialment el secret de sumari de la investigació, es comencen a saber més informacions relacionades amb els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils

Segons publica el diari La Vanguardia, Younes Abouyaaquoub, el terrorista que va portar a terme l’atemptat a la Rambla, es va fer sis fotos davant de la Sagrada Família quatre dies abans de l’atropellament massiu. Aquest fet reforçaria la hipòtesi que el temple era un dels objectius de la cèl·lula terrorista. La informació s’ha pogut saber perquè un turista francès es va personar a la Guàrdia Civil per explicar que havia reconegut Abouyaaquoub, que li havia demanat que li fes una fotografia davant de la basílica. L’home va explicar que el va sorprendre que li demanés que li fes una fotografia d’esquenes.

Aquesta no és l’única informació que dona força a la possibilitat que preparessin un atemptat contra la Sagrada Família. Segons fonts a què ha tingut accés el rotatiu, Mohamed Houli, l’únic supervivent de l’explosió d’Alcanar, va declarar davant dels Mossos que la cèl·lula volia atacar esglésies de Barcelona i que la Sagrada Família era una opció, ja que era la més coneguda. A més, va revelar que la intenció inicial era fer-ho amb explosius i furgonetes, però de nit per no matar ningú, però posteriorment l’imam de Ripoll els va convèncer del contrari.

Manuscrits cridant a la guerra santa dins la furgoneta

D’altra banda, aquest dissabte s’han donat a conèixer altres informacions. Segons ha publicat TV3, dins de la furgoneta que va matar 14 persones a la Rambla es van localitzar manuscrits amb  “súpliques per combatre l’enemic o per anar a la guerra de Mahoma”. En la documentació, a què ha tingut accés TV3, també s’assenyala que els terroristes van aconseguir diners venent articles d’or que prèviament havien robat en domicilis de Ripoll.

Malgrat tot, el magistrat manté secretes les peces de la causa que fan referència a informació relacionada amb entrades i escorcolls, comunicacions telefòniques, protecció de testimonis i comissions rogatòries. Precisament, aquest dilluns hi haurà diverses declaracions sobre els atemptats de testimonis protegits davant l’Audiència Nacional.

Especial del 17-A a betevé.cat

Ja fa gairebé un any de l’atemptat de la Rambla. En un especial sobre el 17-A elaborat per betevé, es poden veure i escoltar els testimonis directes de l’atac. Aquests repassen en primera persona com van viure aquell dia i quins records en conserven.