L’Ajuntament posarà en marxa de la primera Escola de Segona Oportunitat pública a l’edifici de l’antic CAP Maragall, al barri de Navas. Les obres començaran aquesta tardor i la previsió és tenir enllestit el centre a principis del 2019, quan s’incorporaran les sis persones que formaran l’equip docent. L’E2O, com es coneix aquest tipus d’escoles, estarà adreçada a joves d’entre 16 i 25 anys que ni estudien ni treballen, i que sovint han tingut recorreguts vitals complexos. Es calcula que a la ciutat de Barcelona hi ha actualment 17.000 joves amb aquestes característiques.

L’E2O està pensada com “una escola de ciutat”, segons ha explicat la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. Un projecte “necessari”, ha dit, que omple una “llacuna” que hi havia a la ciutat i a la qual el sistema educatiu actual “no hi dona resposta”.

Durant el primer curs 2019-2020 hi haurà 60 places, que s’ampliaran a 120 el curs següent, 2020-2021. A aquests alumnes se’ls oferirà una atenció integral personalitzada per acompanyar-los en la recerca del seu perfil professional, ja sigui recuperant els estudis o bé incorporant-se al món laboral.

Actualment, a Barcelona hi ha dues E2O, les dels Salesians Sant Jordi i, ben a prop, a Cornellà, hi ha la Fundació El Llindar amb una experiència de 13 anys en Escola de Segona Oportunitat. En el conjunt de l’estat hi ha 28 centres educatius, de titularitat privada.