Menys dies d’espera per a la primera visita dels Serveis Socials de Barcelona.

El temps mitjà d’espera per rebre una primera visita se situa per sota dels 20 dies durant els dos últims mesos. Es tracta de la xifra més baixa des que el desembre del 2015 s’assolissin els 30 dies d’espera. Serveis Socials atribueix aquesta reducció a la posada en marxa del VINE, una de les vint mesures recollides en el projecte Impulsem!, que pretén reformar i actualitzar els serveis socials municipals.

Aquesta mesura ha començat a implantar-se, de moment, en una desena de centres com a part d’una prova pilot que s’estendrà progressivament al conjunt de Barcelona. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el centre de la Guineueta-Verdun-Prosperitat ha passat de 23 a 6 dies d’espera mitjana. És on s’ha notat més l’aplicació del projecte, però també ha funcionat al centre del Clot, on s’ha passat de 31 a 11 dies; o bé al centre de la Franja Besòs, que ha passat de 35 a 14 dies.

La primera atenció ara pot ser grupal

El VINE pretén ser una nova manera de fer la primera atenció als Serveis Socials des d’un context grupal. Determinades consultes s’agrupen per tal que els usuaris tinguin una presa de contacte “més comunitària” i puguin compartir informació amb altres persones que es poden trobar en una situació semblant. Amb aquest sistema, es redueix notablement el temps d’atenció i millora l’eficiència dels Serveis Socials. Tot i això, en cap cas s’obliga ningú a ser atès en grup si no ho vol.

Segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, aquest nou sistema “ajuda que les persones quan van a Serveis Socials no creguin que el seu cas és únic i específic, que estan sols i que és gairebé una vergonya personal”. Aquest estigma, diu, es trenca amb aquestes sessions grupals.

El rècord històric de persones ateses

Hi ha aquesta reducció malgrat el rècord de persones ateses pels Serveis Socials. En concret, els 40 centres que hi ha a la ciutat van atendre durant l’any passat un total de 81.638 persones, un 9,9% més que l’any 2015. Aquestes xifres d’activitat es mantenen enguany, amb 104.776 atencions acumulades fins a finals de juny (en el conjunt de l’any passat van ser 193.386 atencions).