Mossos escorcollen iDental

Els Mossos d’Esquadra han escorcollat aquest divendres la seu d’iDental de Barcelona, al carrer de Sant Salvador, a Gràcia. El cos policial cercava els historials mèdics dels pacients i obtenir indicis sobre el presumpte frau denunciat per milers d’afectats. Sense els expedients, els antics pacients de la clínica no poden ni demandar ni seguir el tractament que la companyia no va acabar en un altre centre. Els escorcolls també s’han produït als centres Tarragona i Girona.

L’Audiència Nacional investiga l’empresa per presumpte frau. Els afectats denuncien que la clínica va vendre tractaments que va cobrar per avançat i després va deixar-los incomplets. Els centres, per sorpresa i sense avisar els clients, van tancar i es van interrompre els tractaments. A més, la policia també investiga si els pacients eren atesos per personal no qualificat o de baix perfil professional, i si s’utilitzava material de baixa qualitat.

A banda de Catalunya, la policia espanyola ha entrat a una quinzena d’oficines més de tot l’estat. L’operació s’ha dut a terme en el marc de la investigació dirigida per l’Audiència Nacional.

Centenars de denúncies

Els afectats pel tancament de les clíniques d’iDental es van constituir fa unes setmanes en plataforma per tirar endavant una denúncia col·lectiva. Finalment, aquesta setmana, la Plataforma d’Afectats iDental de Catalunya ha presentat la demanda conjunta als jutjats. Fa uns dies una cinquantena de membres del grup ja es van concentrar a les portes de la seu del Departament de Salut per reclamar a la conselleria i a altres institucions públiques que els donessin suport amb la lluita per recuperar els seus historials mèdics.

Fa dos mesos el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya també va denunciar les clíniques iDental per un suposat delicte contra la salut pública, estafa, publicitat enganyosa, lesions i contra la Seguretat Social. El COEC ja havia recollit al juny 630 reclamacions i els Mossos d’Esquadra, unes 300 denúncies. El Col·legi va explicar que la majoria de les queixes contra la clínica eren que els havien denegat auxili, interromput tractaments o per haver posat pròtesis deficients.

La polèmica que envolta aquests centres ve de lluny: les primeres queixes per mala praxi van començar a aparèixer el gener del 2017.