L’Ajuntament de Barcelona alerta que l’ús del català entre els joves ha disminuït els darrers anys. I segons les dades de l’Enquesta de la joventut de Barcelona 2021 és una llengua minoritària en alguns districtes. A Nou Barris, per exemple, només un 5,1 % de la joventut té el català com a llengua habitual. Un 86 %, en canvi, es comuniquen en castellà i la resta fan servir altres idiomes, com l’anglès. Per això el consistori iniciarà un conjunt d’accions que ajudin a revertir aquesta situació.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, atribueix les xifres als canvis demogràfics dels últims anys i a la transformació digital, amb l’impacte (en castellà) que les pantalles han tingut en la població juvenil. Reconeix, això, sí, que “tot el que fem ara pel català arriba tard” i malgrat les diferències entre districtes, Martí apunta que en tots els percentatges estan “molt lluny d’una situació de normalització”. “La situació reclama actuacions”, afirma.

Quina és la llengua habitual als diferents districtes?

Si mirem en detall les dades facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, es constata que Sarrià – Sant Gervasi és el districte on més joves parlen català, amb un percentatge de gairebé el 45 %. El segueixen Gràcia (43,5 %), les Corts (39,7 %), Horta-Guinardó (36,6 %) i l’Eixample (35,9 %). En canvi, els districtes on els joves parlen menys català són: Nou Barris (5,1 %), Ciutat Vella (15,9 %), Sants-Montjuïc (22,6 %), Sant Martí (23,2 %) i Sant Andreu (23,6 %). Aquesta és la llista completa amb les dades detallades.

Accions per revertir aquesta situació

Un grup de persones expertes en diferents àmbits treballen per dissenyar accions que ajudin a revertir la situació en àmbits com l‘ensenyament, el lleure, l’esport, la sanitat o l’empresa i el comerç. Hi ha previst, per exemple, impulsar Jocs Florals digitals, amb la implicació de betevé a través del canal de Twich. També es crearan vídeos a Instagram per fomentar l’ús del català i es formarà entrenadors perquè el facin servir a l’hora de dinamitzar les activitats. Als centres de secundària rebran la visita d’influenciadors —”influencers”— que puguin servir de referent en l’ús del català.

També es fomentarà la projecció de cinema en català a la ciutat, a través d’acords amb festivals i es crearà el Dia de la Llengua a Barcelona. Pel que fa a les mesures relacionades amb el comerç es faran cursos específics de català per a empreses instal·lades a Barcelona, i es crearà la campanya “Bon dia tingui”. En altres àmbits com la sanitat, per exemple, es farà un programa de benvinguda per al personal mèdic que vingui a treballar a la ciutat des de l’estranger i s’impulsarà el voluntariat lingüístic entre els treballadors de l’Ajuntament.

La meitat dels barcelonins mai o gairebé mai parlen català

Més enllà de la població jove, la situació de la llengua catalana a la ciutat també és dolenta en la resta de franges. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població —de l’any 2018— un 27 % dels ciutadans usen poc el català i un 26 % no l’usen mai. Dos col·lectius que sumen més de la meitat dels barcelonins. A l’altre extrem, un 11 % dels ciutadans usen molt el català en el seu dia a dia, un 19 % el fan servir força i un 17 % mitjanament.