El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona ha guardonat l’equip d’arquitectes que es va encarregar de la restauració de la cúpula de la parròquia de Sant Andreu de Palomar. El XIX Premi Catalunya Construcció 2022 per a la millor restauració patrimonial vol reconèixer “les dificultats extremes” de la complexitat de l’obra i que ha sigut necessari requerir de treball artesanal.

Els treballs van començar el setembre del 2019 i es van centrar a rehabilitar i consolidar la cúpula i la llanterna o cupulí de l’edifici que s’havien degradat pel pas del temps i per les inclemències climàtiques a les quals estaven exposats.

Un mestre forjador va treballar “in situ” des de la bastida

Per dur a terme la restauració, que va anar a càrrec de Rècop Restauracions Arquitectòniques, es va haver de muntar una bastida de 40 metres d’altura fins a la cúpula, on es va instal·lar un muntacàrregues i una segona bastida que arribava fins a dalt de la llanterna. Per restaurar-la, es va comptar amb un mestre forjador que va treballar des d’allà mateix.

De la renovació, el més visible són les peces vermelloses del casquet de la cúpula que van haver de canviar-se. En canvi, es van poder recuperar i consolidar les peces ceràmiques de set dels vuit nervis, així com els vitralls originals de la llanterna, que es van desmuntar, netejar i recol·locar. També es va restaurar i reforçar la creu original de la part superior de la cúpula.

L’esfondrament de la cúpula de la parròquia de Sant Andreu
Les causes mai no es van esclarir, però tot apunta als mals càlculs de l’arquitecte

13 anys esperant la restauració de la cúpula

La restauració s’ha executat amb 13 anys de retard després que el projecte quedés aturat durant anys per falta de finançament i a causa de la crisi. Tot aquest temps la cúpula va estar coberta per una xarxa protectora que evitava possibles despreniments. De fet, el primer conveni per restaurar la cúpula es va signar el 2006 però, tot i que el projecte de restauració es va aprovar fa més de 10 anys, mai no es va arribar a licitar l’obra.

Les obres es van acabar durant la tardor del 2020 i van suposar una inversió total d’1.101.966 euros que van ser finançades entre l’Arquebisbat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.