L’espai que durant anys va ocupar l’antiga fàbrica de la Coca-Cola (Cobega) al barri de la Verneda i la Pau comença a omplir-se de vida. Ja han arribat els veïns a les primeres promocions d’habitatge que s’han aixecat a la zona, un espai de 70.000 metres quadrats, delimitat per la rambla de Guipúscoa i els carrers de Ca n’Oliva i de Binèfar, que durant anys va ser un solar abandonat.

Les noves promocions formen part del pla Cobega, un projecte que està transformant completament la zona amb més habitatge i espais públics. En els propers anys, a més, també es reurbanitzarà la part nord de la rambla de Prim. Amb els dos plans, està previst que arribin al barri uns 10.000 veïns.

Detall de la promoció de les noves promocions d’habitatge

Més petit comerç i més seguretat

L’arribada dels veïns està canviant la fisonomia d’aquest veïnat, però també el teixit comercial. De moment, una gran cadena, Aldi, ha obert un supermercat a la zona i un altra, Mercadona, està a punt d’estrenar un hipermercat, precisament, als baixos dels pisos de Cobega. Per als veïns representa una millora important, ja que no hi havia establiments semblants en aquest punt.

No teníem cap súper per aquí. Estem molt contentes. Això abans estava deixat de la mà de Déu”
Teresa Montes i Encarna León, veïnes

Des de l’Associació de Veïns la Pau, Miguel Romera explica que esperen que en un futur proper pugui tornar al barri també el petit comerç que ha anat marxant i que els veïns aportin seguretat a la zona “amb més gent al carrer”.

Les pors: gentrificació i equipaments saturats

Les principals associacions de veïns de la zona coincideixen en què la transformació és positiva. Alerten, però, que l’arribada massiva de veïns pot acabar saturant els equipaments que hi ha a la zona, com ara el CAP la Pau o fins i tot pot derivar en una pujada dels preus dels lloguers. En aquest punt incideix Marc Sánchez, de l’Associació de Veïns Verneda Alta, que reconeix que, si segueix aquesta tendència, els joves hauran de marxar del barri.

10.000 veïns nous a la zona

El pla Cobega enllaçarà amb la transformació de la part nord de la rambla de Prim, a tocar de les obres de la Sagrera. En aquest espai es crearan més habitatge, equipaments, zones verdes i fins i tot dues parades de metro. Segons el regidor de Sant Martí, David Escudé, el barri de la Verneda Alta necessitava “aquesta transformació i que se’l tractés amb la mateixa dignitat que altres barris”. A més, contesta que a la zona es crearan els equipaments que siguin necessaris.

Està previst que el veïnat de la Verneda Alta guanyi 10.000 veïns en els propers anys

Des de l’Associació de Veïns Sant Martí, Toni Santos, assegura que es tracta d’un projecte sense precedents al barri i que cal, doncs, una estratègia des del territori per veure quines possibilitats hi ha a la zona i cap a on s’han d’orientar els esforços. Segons Santos, molt implicat en la transformació de la zona, el canvi s’ha de liderar des del consens polític.

Els terrenys de l’antiga fàbrica de Cobega comencen a transformar-se
Al solar de la Verneda i la Pau està previst construir 1.200 habitatges i diversos espais públics