Primer pla mascareta dispensada en farmàcia

Les mascaretes quirúrgiques que es compraven a la farmàcia han deixat de costar 0,76 cèntims d’euro. Aquest era el preu que s’havia fixat en la campanya “Mascareta/salut” impulsada pel Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), i que es va acabar aquest dilluns 22 de juny. Tot i això, el preu d’aquestes mascaretes quirúrgiques continua estant limitat pel Govern espanyol, i no pot superar els 0,96 cèntims d’euro, segons es va publicar al BOE el 19 d’abril. Això vol dir que les farmàcies no poden vendre aquest tipus de mascaretes per sobre d’aquest preu màxim.

Tot i que ha finalitzat l’estat d’alarma, el govern manté l’obligatorietat de dur la mascareta en espais tancats i si no es pot respectar la distància de seguretat. Per tant, és un producte de primera necessitat i que continua tenint una elevada demanda.

9 milions de mascaretes dispensades

Durant els dos mesos que ha estat en marxa la campanya “Mascareta/salut”, les farmàcies de Catalunya han dispensat 9.252.043 mascaretes quirúrgiques. La primera mascareta va ser gratuïta i es va dispensar a les farmàcies mitjançant el sistema de recepta electrònica del CatSalut i amb la presentació per part de l’usuari de la targeta sanitària individual.

En un primer moment, a l’abril, només es va donar aquesta primera mascareta gratuïta per persona. Uns dies més tard, l’11 de maig es va ampliar la dispensació a dues mascaretes setmanals per usuari al preu de 0,76 €. Finalment, a partir del 25 de maig,  ja es va permetre comprar fins a quatre mascaretes per persona cada tres dies. La Generalitat tenia una partida de 14 milions de mascaretes. Un cop acaba la campanya, ja no es podran entregar les mascaretes gratuïtes que no s’hagin anat a recollir.