comerços essencials

Les mascaretes gratuïtes a Catalunya per a tothom arriben aquest dilluns. Fins ara el Govern espanyol havia repartit mascaretes als accessos al transport públic i, ara, hi haurà dues mascaretes per a cada persona, que es poden recollir a les farmàcies des d’aquest dilluns i la primera serà gratuïta. El primer dia s’ha col·lapsat el sistema informàtic i el repartiment s’ha hagut d’aturar de forma intermitent.

Amb l’inici d’aquest desconfinament gradual, després del pic de contagis de coronavirus, tant el Govern espanyol com la Generalitat recomanen dur mascareta per sortir al carrer. Les administracions asseguren que els ciutadans hauran d’acostumar-se a utilitzar mascaretes després d’aquesta crisi sanitària. Ara bé, les mascaretes no són obligatòries, però pot accedir-hi tota la població? Repassem com es fa la distribució de mascaretes a Catalunya a través de les farmàcies a partir d’aquest dilluns 20 d’abril.

Primera mascareta, gratis a la farmàcia

Es dona una primera mascareta gratuïta de forma controlada i regulada amb la targeta sanitària de CatSalut i, més endavant, es repartirà una altra mascareta. La Generalitat ha confirmat que ja hi ha un milió i mig de mascaretes a disposició de les farmàcies i que la setmana vinent n’arribaran dos milions més. Aquestes proteccions se sumen a les que les administracions han anat adquirint per al personal sanitari, que es destinaran a la població general.

La portaveu del govern, Meritxell Budó ha explicat que a cada ciutadà li correspondran dues mascaretes, la primera serà gratuïta, i la segona tindrà un cost de 76 cèntims. Ha recordat que “tothom tindrà la seva mascareta i que la vagi a buscar qui la necessiti, que no es trenqui el confinament per anar a buscar només la mascareta”. Ara bé, els farmacèutics no disposaran de mascaretes infantils i es recomana fer mascaretes per als nens a casa.

Qui pot recollir la mascareta?

La portaveu del govern ha demanat també que les persones més grans i vulnerables evitin sortir al carrer i que la seva mascareta la reculli un familiar aportant la targeta sanitària. Primer se n’entregarà una i, més endavant, a mesura que en vagin arribant més unitats, es lliurarà la segona.

Els farmacèutics demanen responsabilitat

Segons han explicat la Federació d’Associacions Farmacèutiques de Catalunya (FEFAC) a través d’un comunicat, les mascaretes arribaran de forma continuada fins a assolir “els 14 milions de mascaretes anunciades”. També recorda que el “confinament, la distàcia de seguretat i la higinen de mans” són la millor protecció. Demana que dilluns cal “evitar cues i aglomeracions a les farmàcies per recollir les mascaretes perquè cada persona té mascareta assignada amb la targeta sanitària”. Demana que les persones grans o de salut més fràgil no trenquin el confinament ni es posin en risc per voler recollir la mascareta el primer dia.

Preu fix per a les mascaretes

El Govern espanyol ha decidit limitar el preu de les mascaretes i els gels desinfectants. Una mesura que volen posar en marxa per evitar que algunes empreses aprofitin la crisi del coronavirus per “especular” i augmentar-ne els preus per obtenir més beneficis.

Fer mascaretes a casa

Per ara, es recomana fer una mascareta a casa per evitar sortir al carrer sense cap protecció, per a aquells que no en tinguin cap, però la intenció de les administracions és adquirir més mascaretes per distribuir-les a la població. De fet, és el que va explicar la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que va assegurar que les mascaretes “estaran disponibles” quan acabi el confinament.