La crisi del coronavirus ens ha fet incorporar al dia a dia elements de protecció sanitària que, fins ara, la població general no feia servir. Arreu del món (també a Catalunya) s’estan utilitzant més mascaretes, guants i bates que mai i, com a conseqüència, també s’estan generant més residus sanitaris que mai.
De fet, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha multiplicat exponencialment la quantitat de residus sanitaris de baix risc tractats (com les mascaretes d’un sol ús o els guants de làtex), provinents d’hospitals i hotels medicalitzats. Si de mitjana abans de la pandèmia en tractava 300 tones al mes, al març en va tractar 1.200 i a l’abril, 1.800 tones.
Tres incineradores addicionals
Habitualment, el procés que segueixen els residus sanitaris de baix risc té dues fases. La primera, en una autoclau: els residus s’introdueixen en un recinte a pressió, a una temperatura de 135 graus, durant 15 o 20 minuts. Aquest primer procés mata tots els bacteris i virus, i deixa els materials esterilitzats. La segona fase duu els residus sanitaris a una planta incineradora o a un abocador tradicional.
Ara bé, la gran quantitat de residus que està generant la covid-19 ha dut la Generalitat a habilitar un sistema nou per assumir-ne el tractament. L’Estat va donar dues possibilitats: o bé emmagatzemar l’excés de residus per tractar-los més endavant, o bé dur-los a incinerar directament. L’ARC va optar per la segona opció.
Per això, mentre duri el pic de generació de residus sanitaris de baix risc, se n’estan cremant a tres plantes incineradores addicionals (a Sant Adrià de Besòs, a Mataró i a Tarragona), sense passar pel procés d’esterilització. Segons el director de l’ARC, Josep Maria Tost, aquest “és un procés més efectiu perquè la crema es fa a 1.000 graus, i a aquesta temperatura no queda cap tipus de virus”.
Alerta pels residus sanitaris de particulars
A les tones tractades per l’ACR no s’hi compten els residus sanitaris que utilitzen els particulars per prevenir contagis de coronavirus. De fet, aquest tipus de residu ha encès les alarmes d’Ecologistes en Acció, que ha avisat que n’hi ha molts que van a parar al fons del mar per un mal tractament dels ciutadans.
Carlos Arribas, responsable de residus d’Ecologistes en Acció, ha denunciat a betevé que “a la sortida de centres comercials i supermercats veiem com la gent abandona guants de plàstic al carrer i acaben arribant al mar”. Arribas ha recordat que aquests tipus de plàstics tarden dècades a descompondre’s i que, quan ho fan, “es transformen en microplàstics que es mengen els peixos”.
Les mascaretes i guants, al gris
Davant l’increment de residus sanitaris provinents dels particulars, l’Agència de Residus de Catalunya ha endegat una campanya per conscienciar que les mascaretes i guants s’han de llençar al contenidor gris. La campanya s’acompanya d’aquest cartell explicatiu: