Barcelona és l’única ciutat de Catalunya on han augmentat les denúncies per violència en l’àmbit familiar des que es va decretar l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. Des del 14 de març fins a aquest divendres passat, els Mossos d’Esquadra han rebut 303 denúncies, un 9 % més que en el mateix període del 2019.

Es tracta de casos de violència que es donen en la llar familiar, com ara la filioparental, és a dir, de fills a pares, o entre germans, entre d’altres. La cap dels Grups d’Atenció a la Víctima, Andrea Garcia, desconeix els motius de l’augment, tot i que ho relaciona amb “situacions de tensió” fruit de la convivència permanent durant l’estat d’alarma.

Durant aquest temps, els Mossos també han detectat un augment progressiu de casos de violència masclista, tot i que les xifres encara se situen per sota dels nivells assolits l’any passat. De fet, han rebut un 10 % menys de denúncies en comparació amb el mateix període de l’any passat. En total, han recollit 529 casos; és a dir, cinc denúncies al dia per violència contra la dona. Garcia diu que la previsió és que augmentin amb la desescalada, ja que “s’han obert les vies de comunicació”. “Durant el confinament les dones han tingut més dificultats a l’hora d’explicar a algú el que els estava passant”, explica.

La cap dels Grups d’Atenció a la Víctima assegura que tant les dades de violència familiar com masclista els “preocupen”, tot i que reconeix que és positiu que augmentin les denúncies perquè vol dir que les dones s’atreveixen a denunciar el seu cas i “no pateixen en silenci”. En aquest sentit, reclama més col·laboració ciutadana, perquè durant el confinament “s’ha fet un pas enrere”. “No estaves mirant el que li passa al del teu costat”, assegura. Per això, insta els familiars propers a la víctima o víctimes, amics o veïns que detectin situacions de violència dins la llar que les denunciïn als Mossos d’Esquadra.