Des del 2009 el Museu del Còmic i la Il·lustració de Barcelona busca un espai per instal·lar-se de nou després de marxar del Castell de Montjuïc. Des de llavors tot el material del món del còmic ha estat voltant per diferents locals, fins que fa cinc anys van trobar un espai per emmagatzemar els documents. Ara, però, aquest local es posa a la venda i necessiten una solució per no perdre els milers de tebeos que conserven.

Es busca un local per allotjar 10.000 documents

Mentrestant no troben una solució definitiva, els materials es guarden en un magatzem familiar, que han de deixar, ja que es posarà a la venda. Per això, els impulsors del Museu del Còmic de Barcelona temen que si no troben una solució, els més de 10.000 documents acabin al contenidor de paper. “Això és l’alternativa que tenim més a prop. Ja és imminent, jo no vull alllargar-ho més. Aquí hi ha còmics des del segle XVIII amb material de còmics de Bruguera, de la Valenciana, de Toray, de totes les editorials”, explica Josep Callejón del Museu del Còmic i la Il·lustració de Barcelona.

El futur Museu del Còmic al barri del Coll?

Per als impulsors del museu, el Grup d’Estudis Coll–Vallcarca i 40 entitats més de Gràcia que van signar la petició, la ubicació ideal pel museu seria al barri del Coll. Consideren que aquesta zona va ser el bressol del còmic al país amb la seu de l’editorial Bruguera. De fet, creuen que es podria instal·lar a l’antiga seu de la productora de cinema de dibuixos animats Balet i Blay, al passeig de la Mare de Déu del Coll, 40. Demanen a l’Ajuntament que compri aquest edifici del barri per convertir-lo en un Centre d’Interpretació del Còmic. Per Callejón seria tornar als còmics a l’origen en un espai que creuen que s’ha de conservar: “L’edifici fa com a mínim 10 anys que està buit i seria que es quedés al barri, és el barri d’on sortien, cada mes, gairebé quatre milions de còmics“.

Crida per trobar un espai on guardar el material

Fa un any, van pensar que podria encabir-se a la iniciativa privada del Museu del Còmic a Sant Cugat, però aquest espai no pot allotjar tota la documentació que hi ha al local de l’avinguda de Vallcarca. De moment, fan una crida per si surt alguna opció on recollir les 400 caixes de material i els impulsors continuen imaginant que algun dia es podrà exposar en una seu permanent on agafi forma el Museu del Còmic i la Il·lustració de Barcelona.