Càrregues policials a via Laietana

Vuit mesos després de les protestes i els aldarulls per la sentència del procés, aquest dilluns els Mossos d’Esquadra fan pública l’auditoria interna més gran que han fet mai  per revisar totes les actuacions sospitoses de mala praxi. La presentació es farà aquest dilluns a la tarda al Complex Central dels Mossos, a Sabadell, i hi intervindran diversos ponents que parlaran sobre l’evolució de l’ordre públic, en faran una anàlisi i presentaran millores.

També prendran la paraula el conseller d’Interior, Miquel Buch; el director general de la policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, i tancarà l’acte el síndic de greuges, Rafael Ribó. La intenció era presentar l’auditoria a finals de març, però la pandèmia del coronavirus ho ha retardat fins avui.

Actuacions sota sospita i sancions

L’auditoria ha de donar resposta a diverses preguntes. Per exemple, quantes sancions s’han imposat als agents per mala praxi, quants agents hi ha investigats, quants casos ja s’han portat als jutjats i quantes actuacions ha revisat Afers Interns. Des que es va obrir l’auditoria, ni el Departament d’Interior ni els Mossos d’Esquadra han revelat cap dada. L’únic que se sap és que la investigació va començar revisant 15 actuacions i que al febrer d’aquest any hi havia fins a 37 expedients oberts, segons va avançar el president Torra en una sessió de control al Parlament.

Entre els expedients hi ha la utilització de la tècnica del carrusel al passeig de Gràcia, que dies abans la Brigada Mòbil havia descartat per perillosa, o bé l’atropellament que va causar una furgoneta d’aquesta unitat a l’aeroport, ja que van dur sobre el capó dos manifestants mentre un tercer intentava aturar el vehicle.

La utilització de bales de goma i projectils d’escuma

Les protestes per la sentència del Suprem es van allargar més de dues setmanes i s’hi van produir centenars d’incidents, enfrontaments amb la policia (tant els Mossos com la Policia Nacional) i hi va haver més de 600 ciutadans ferits, a més d’uns 300 agents també lesionats. El Centre per a la Defensa dels Drets Humans – Irídia va atendre 204 manifestants ferits, 54 dels quals van rebre impactes de bales de goma i de projectils d’escuma i 18 dels quals tenien lesions per cops de porra al cap. La cara més negra dels aldarulls, però, és que quatre persones van perdre la visió d’un ull arran d’un impacte de pilota de goma o bé de projectil d’escuma.

En aquest sentit, l’entitat espera que l’auditoria serveixi per aclarir per què els Mossos d’Esquadra van permetre que la Policia Nacional utilitzés bales de goma (prohibides pel Parlament) en dispositius conjunts en què el comandament era de la policia catalana o bé per què van utilitzar els dos projectils (els de goma i els d’escuma) alhora. En aquesta línia, Irídia reclama a Interior que faci públic el protocol d’ús dels projectils d’escuma dels Mossos.