L’estàtua de Colom ha patit un incendi aquest dissabte a la nit després de les dues protestes paral·leles que van tenir lloc davant del monument: una de Vox per reivindicar la importància de la figura i una contramanifestació de diversos col·lectius LGTBI anticapitalistes, feministes i antiracistes. 

A les imatges, distribuïdes pel canal de Telegram El Barri Resisteix al voltant de dos quarts d’una de la matinada, es pot veure un petit foc a la base de l’estàtua i un grup de gent nombrós al voltant. El mateix col·lectiu s’ha atribuït l’autoria de l’acció amb aquest missatge: “Cremant l’estàtua de Colom. Acció d’El Barri Resisteix”. Una dotació dels Bombers de Barcelona es va desplaçar al lloc dels fets per apagar les flames i, segons fonts municipals, el que cremava era un tipus de xarxa i no l’estàtua, que és de pedra.

Alguns mitjans també han publicat fotografies de l’estàtua aquest diumenge al matí en què es veu la base del monument plena de pintades en què es poden llegir missatges com “Colonialvirus pel cul” o “Foc antiracista”.

Tot plegat, l’incendi i les manifestacions davant de l’estàtua, arriba després que s’hagi revifat el debat sobre el futur de l’estàtua de Colom. L’Ajuntament ja va dir que la seva intenció és mantenir-la de forma “crítica” amb una explicació que recordi “a quina ciutat responia segles enrere”.