Pla de xoc per a menors que malviuen al carrer.
SOS Racisme Catalunya ha alertat a través d’un comunicat del “perill públic que suposen les patrulles veïnals autoorganitzades” que protesten contra la presència de grups de menors migrants als seus barris. L’entitat afirma que els darrers dos anys se n’han produït a diversos municipis de Catalunya, amb agressions verbals i físiques.
Afegeix que aquests grups “justifiquen l’assetjament i escarni per una sensació d’inseguretat que, segons diuen, ve provocada per la presència dels joves al municipi”. Al comunicat, SOS Racisme diu que, “tot i que els Mossos d’Esquadra investiguen els fets delictius reportats i no tenen cap indici que els relacioni amb els joves, els veïns persisteixen a culpabilitzar-los i ometen deliberadament la seva presumpció d’innocència, la qual no s’ometria per igual si aquests joves d’origen magrebí o subsaharià fossin blancs“.
L’entitat creu que les patrulles de vigilància i l’assetjament contra els grups més vulnerabilitzats “no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret”.

Casos arreu de Catalunya

Segons SOS Racisme, els darrers dos anys han tingut coneixement de desenes de casos  en què menors no acompanyats han patit agressions tant a la porta de les cases i locals que ocupen com a la via pública. D’aquests, el Servei d’Atenció i Denúncia de l’entitat n’ha assumit 11. A Barcelona, destaquen les concentracions davant un local a Trinitat Vella, enfrontaments amb personal de seguretat privada a l’estació de Renfe de la plaça de Catalunya o atacs d’odi a les xarxes socials, concretament a Facebook.

Manca de protecció institucional

SOS Racisme creu que les patrulles veïnals són, en part, conseqüència de la desprotecció institucional vers aquests joves. Consideren que organismes públics com la Fiscalia de Menors i la DGAIA “fan prevaldre la sospita, el càstig i la discriminació en l’accés als drets per damunt de la cura i són els màxims responsables de la situació d’especial vulnerabilitat en què es troben els joves”.
D’altra banda, assenyalen “el discurs d’odi mediàtic generat pels mitjans de comunicació, que estigmatitza i  sobreexposa els joves migrants sols a través d’un entorn a l’estereotip de l’anomenat ‘col·lectiu MENA’, que es construeix com a problema social”. També denuncien la pressió i la persecució policial que qüestiona la seva simple presència a l’espai públic només per la seva aparença. En aquest sentit, critiquen les identificacions per motius racials.