El desallotjament de la Casa Buenos Aires finalment ha quedat suspès. Des de feia dies hi havia una ordre de desnonament amb data oberta i, de fet, els Mossos d’Esquadra hi han arribat a les sis del matí d’aquest dijous per poder fer-lo efectiu. Els agents han envoltat l’habitatge on s’aplegaven desenes de persones per impedir-lo. Ara bé, poc abans de les set els agents s’han retirat de l’espai perquè, segons fonts policials, el desnonament s’ha anul·lat.

Mossos a Casa Buenos Aires
@DTarrason

La finca és propietat dels Pares Paüls, que a finals de setembre van demanar que es reactivés l’ordre de desallotjament sobre aquest antic hotel modernista, ocupat des de l’any passat per joves de Vallvidrera per evitar que s’hi fes un hotel de luxe. Ara bé, l’Ajuntament va aprovar inicialment al juliol els tràmits per començar a expropiar la finca per fer-hi equipaments i habitatge públic.

L’Ajuntament insisteix en la mediació

Precisament després que el desallotjament s’hagi aturat, el govern municipal s’ha posat en contacte amb la propietat per insistir en un procés de mediació. Segons ha explicat a betevé el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, l’Ajuntament ha proposat a la propietat “assumir els costos de l’ocupació i que s’ofereixi un lloguer social als ocupants”, fins que no es produeixi l’expropiació de la fina.

Precisament en aquest sentit, Serra ha explicat que aquest serà “un procés llarg” i que podria prolongar-se fins a dos anys. Una data que se’n va molt més enllà d’aquest octubre, quan la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va dir que es podria aprovar definitivament l’expropiació.

També amb l’objectiu de protegir els ocupants de la Casa Buenos Aires davant d’un desallotjament, el consistori va enviar als jutjats un informe justificant l’aturada del procés de desnonament. En l’escrit, l’Ajuntament argumenta que “les activitats que s’hi desenvolupen [a la finca] són d’alt interès social” i recorda que “l’equipament serà de titularitat municipal”.