expropiacio casa buenos aires

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha anunciat la intenció del govern perquè l’Ajuntament expropiï la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera. Aquesta és la solució que proposa davant del conflicte entre les entitats de Vallvidrera (que volen mantenir l’immoble) i la propietat de la finca (que vol enderrocar-la per fer-hi un hotel). És una fórmula gairebé calcada a la presa l’any 2016 amb la Torre Garcini.

Per poder fer-ne l’expropiació, l’executiu aprovarà en comissió de govern una modificació del Pla general metropolità per, després, dur-la a la Comissió d’Urbanisme (on hauria de rebre el suport de l’oposició) i, finalment, al plenari. La modificació determinarà que “aquell espai ha de ser destinat a la gent gran”, principalment, però també reservarà un espai polivalent per a les entitats del barri.

A més, Sanz ha explicat que també té la intenció “d’aprofitar que a l’entorn [de la Casa Buenos Aires] hi ha parcel·les edificables per fer-hi habitatge públic”. Com a molt aviat, l’aprovació definitiva de la modificació del Pla general metropolità es podria produir al plenari del mes d’octubre.

El desallotjament depèn de la propietat

On l’Ajuntament no hi té res a fer és en l’intent per aturar el desallotjament de la casa ordenat per un jutge; la propietat va demandar els ocupants i la justícia li va donar la raó. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha admès que el consistori “no té eines jurídiques” per aturar aquest procés judicial, i per això s’ha adreçat a la propietat: “Els demano que aturin el desallotjament perquè allò no serà un hotel, serà públic”.

Sanz també ha instat la propietat a iniciar una negociació per determinar els usos provisionals de la Casa Buenos Aires “perquè no té sentit que estigui tancada i buida, quan realment està plena de vida i hi ha necessitats al barri”.

“Aquesta victòria és del veïnat”

A través d’un fil de piulades a Twitter, el col·lectiu del a Casa Buenos Aires ha celebrat l’anunci d’expropiació, alhora que ha advertit que “aquesta victòria és del veïnat: el poble mana, l’Ajuntament obeeix”.

A més, també han apuntat que “no serà una victòria total fins que no assegurem que l’espai segueix obert al veïnat”, amb un projecte comunitari que vagi més enllà dels “plans d’expropiació”. En aquest sentit, han sentenciat que “seguirem donant vida a aquesta casa perquè no la volem ni buida ni oblidada”.