Més d’una quarantena de metges d’hospitals de Barcelona han signat un manifest per demanar “prudència“i el “màxim rigor col·lectiu” a l’hora de prevenir els contagis de covid-19.

L’escrit s’ha fet públic una setmana abans de les possibles trobades i reunions familiars per Nadal, per la qual cosa apel·la a la “responsabilitat” tot just a les portes d’una probable tercera onada de contagis. Així, els signants recorden que “sortir o no del túnel [quant a salut] dependrà de com afrontem els mesos que ens queden”.

Com si cada dia s’estavellés un avió

La quarantena de metges recorda que, tot i l’avenç amb les vacunes que són a punt de distribuir-se, el nombre de morts diàries “és com si cada dia s’estavellés un avió a l’estat espanyol”.

L’altra cara de la covid-19

Al marge de les dades estrictament relacionades amb la pandèmia, els metges signants del manifest posen l’accent en els efectes col·laterals que ja ha començat a deixar aquesta pandèmia.

Així, alerten que “aquest any s’han diagnosticat un 15 % menys de malalts amb càncer i s’han atès un 40 % menys de primeres visites de malalties mentals“.

Tanmateix, lamenten que “feia anys que no ateníem infarts cardíacs o ictus amb el nivell de gravetat d’aquests mesos“.