La tercera onada de l’epidèmia pel coronavirus arriba a tocar de les festes de Nadal i setmanes abans que comencin a injectar-se les primeres vacunes per prevenir la covid-19. L’increment dels casos pot posar en risc la fase inicial de la vacunació, destinada als sanitaris i les persones de les residències de gent gran. “Si entra un brot en una residència, la feina de vacunació s’haurà perdut“, ha advertit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

El Departament de Salut ha recordat que la vacuna per al SARS-CoV-2 consisteix en dues dosis: la segona s’administra 21 dies després de la primera. Quatre setmanes després de la primera injecció, la persona passa a estar immunitzada. “Si entre dosi i dosi tenim un brot, la immunització no haurà tingut efecte“, ha insistit Argimon. Per això, considera essencial que la incidència del virus a partir del gener ha de ser tan baixa com sigui possible.

Les autoritats sanitàries catalanes donen per fet que, amb l’increment actual de casos i una Rt ja superior al llindar de l’1, les hospitalitzacions i els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) pujaran en plenes festes de Nadal. Per això, Salut ja ha avisat que “sí o sí” es farà marxa enrere en el pla de reobertura progressiva.