mercat del peix ciutadella

El Mercat del Peix, en el marc del projecte de la Ciutadella del Coneixement, suposarà crear un complex de recerca i innovació d’uns 45.000 m², centrat en biomedicinabiodiversitat benestar planetari. S’ubicarà en els terrenys que ocupava antigament el mercat, al costat del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i aquest dijous se n’ha col·locat la primera pedra.

El projecte transformarà els entorns del Parc de la Ciutadella, amb noves edificacions. Al solar on estarà hi ha ara un aparcament públic a l’aire lliure, de prop de 7.500 m². En total s’hi construiran tres edificis.

Imatge virtual del futur Mercat del Peix. És el cub de tres edificis, de color beix, situat a l’esquerra de la imatge

Les obres del BIST, l’agost del 2024

El primer és l’edifici del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). El projecte l’ha dissenyat l’estudi barceloní Barozzi Veiga, que va guanyar un concurs internacional al qual es van presentar 34 candidatures. L’edifici acollirà uns 800 investigadors i una seixantena de grups de recerca de quatre centres del BIST (CRG, IBEC, ICN2 i IRB Barcelona). Tindrà una superfície de prop de 25.000 m², distribuïts en diverses plantes. Les obres començaran l’agost del 2024.

Imatge virtual un nou edifici del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)

El segon i el tercer edificis seran el de l‘Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i el de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El concurs arquitectònic l’ha guanyat la proposta de l’estudi californià ZGF Architects i els despatxos barcelonins MIRAG i Double Twist. Al concurs hi van optar 41 equips de 10 països diferents.

Imatge virtual dels nous edificis de la UPF i de l’IBE

Un aparcament soterrani de B:SM

L’edifici de la UPF (a la dreta de la imatge) tindrà 7.300 m², tres plantes d’altura i estarà dedicat a la recerca i la innovació. L’altre edifici (a l’esquerra de la imatge) tindrà 6.500 metres quadrats distribuïts en cinc plantes. Acollirà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva, un centre de recerca mixt creat el 2008 per la UPF i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IBE aplegarà tot el seu personal investigador a la nova seu del Mercat del Peix.

A banda d’aquests tres edificis, al complex també hi haurà un aparcament soterrani, construït i gestionat per B:SM.