Barcelona ha iniciat aquest dijous la transformació dels entorns de la Ciutadella amb la col·locació de la primera pedra del complex de recerca del Mercat del Peix, que vol convertir aquest punt de la ciutat en l’espai de referència de coneixement al sud d’Europa.

La iniciativa forma part del projecte Ciutadella del Coneixement, per afavorir la recerca i la innovació en els àmbits de la biodiversitat, la biomedicina i el benestar planetari. S’hi barrejaran disciplines com la medicina o la sociologia.

Aquest dijous s’ha signat el protocol institucional per donar impuls al projecte. A l’acte han participat l’alcaldessa, Ada Colau; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el ministre d’Universitats, Joan Subirats i els responsables de la UPF, UAB, el CSIC, el BIST i de la Fundació Pasqual Maragall.

Tres edificis i un pressupost de més de 100 milions d’euros

La inversió prevista és de 104 milions d’euros. Aquest complex estarà situat en un solar que és propietat de l’Ajuntament i que té en cessió d’ús la UPF. Acollirà 1.200 investigadors i entrarà en funcionament a finals del 2025. S’hi construiran tres edificis: un per al Barcelona Institute of Science and Techology (BIST), dedicat a la biomedicina; un altre per a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE i CSIC-UPF), centrat en la biodiversitat i, un tercer, de la Universitat Pompeu Fabra, dedicat al benestar planetari.

Un “estratègia de ciutat”

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el Mercat del Peix suposa iniciar un projecte que va més enllà i que transformarà tot l’entorn del Parc de la Ciutadella. “Volem que la Ciutadella torni a respirar ciència”, ha afirmat. Sanz diu que un dels objectius és obrir el parc a la ciutadania i seguir amb les rehabilitacions previstes —com la de l’hivernacle— i impulsar el pla estratègic del Zoo. Tot plegat està previst fer-ho fins a l’any 2026. L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que “hi ha una estratègia de ciutat que vol consolidar Barcelona com a capital de recerca”.

Per què el nom de Mercat del Peix?

Al solar on s’aixecarà el complex científic es van urbanitzar el 1888, amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona. Allà es va construir l’edifici de la Galeria de Màquines, que després va ser parcialment enderrocat.

Imatge de la Galeria de Màquines, l’any 1888

L’any 1931 es va decidir que l’espai es convertís en el Mercat del Peix amb una superfície de 4.500 m². El 1953 es va inaugurar l’edifici. Va tancar portes el 1983, quan es va traslladar a la Zona Franca.

Imatge del l’antic Mercat del Peix