L’Hivernacle de la Ciutadella comença a fer camí per posar fi a l’estat de degradació en què es troba des de fa més d’una dècada. Aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de restauració d’aquest edifici modernista, creat amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 tancat des del 2009.

Els treballs se centraran a rehabilitar l’edifici, tant l’interior com l’exterior, i a resoldre les patologies estructurals que s’hi van detectar fa uns anys. Es tracta, en definitiva, de salvar aquest edifici patrimonial de 1.000 m2 catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. “No caurà, no es farà malbé”, assegura Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme. “La ciutat de Barcelona no perdrà l’Hivernacle”, sentencia.

El consistori preveu que les obres, que tenen un pressupost de dos milions d’euros, tinguin una durada d’un any.

Els usos de l’Hivernacle, pendents de definir

Tot i estar tancat des de fa anys, aquest edifici modernista encara manté el seu ús original d’hivernacle. De fet, la rehabilitació que s’hi farà preveu dotar-lo d’un sistema de ventilació monitoritzat i humidificadors. Les obres també inclouen una profunda rehabilitació de l’edifici, format per tres naus: la central, més alta, i dues de laterals, la nau Picasso i la nau Magnòlies.

En paral·lel a les obres, l’Ajuntament treballarà en una nova proposta d’usos d’aquest espai. “No tenim proposta encara”, reconeix Sanz. Tot i això, el consistori vol que amb la rehabilitació la ciutadania pugui gaudir de l’edifici i s’integri com un equipament més del Parc de la Ciutadella.

L’Hivernacle de la Ciutadella, 13 anys tancat

L’Hivernacle es va construir amb motiu de l’Exposició Universal del 1888, segons el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samarach. L’espai formava part d’un programa museístic i científic projectat per un altre arquitecte, Josep Fontserè i Mestres, que també incloïa l’Umbracle i el Museu Martorell. Amb els anys, però, les estructures de ferro i vidre es van anar degradant. El 2009 es va fer una reforma parcial de l’edifici que va prioritzar les actuacions més urgents. Des de llavors, però, l’Hivernacle està tancat al públic.