vall hebron trasplantament pediatria
Font: Hospital Vall d'Hebron

(ACN/Redacció) Els hospitals catalans van fer 1.346 trasplantaments d’òrgans el 2022, un 27 % més que el 2021 –quan encara es notava el sotrac de la covid-19– i un 4 % més que el 2019, l’any que fins ara tenia el màxim històric. En la presentació de les dades, el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort, ha destacat que, més enllà dels rècords, les dades mostren el “nivell de maduresa” del sistema i ha recordat que, darrere les xifres, hi ha la generositat de donants i famílies.

Més trasplantaments amb la llei de l’eutanàsia

15 persones han donat els òrgans després de demanar la prestació de l’ajuda per morir (PRAM) des que es va aprovar la llei de l’eutanàsia el 2021, i això ha permès fer 56 trasplantaments. També s’ha superat el rècord de trasplantaments pediàtrics, amb 61.

Hospital Clínic i Vall d’Hebron, xifres de rècord

L’abril del 2022 l’Hospital Clínic va aconseguir fer nou trasplantaments en només 48 hores, la xifra més elevada que s’ha fet mai al recinte hospitalari barceloní. Els equips del Clínic van realitzar quatre trasplantaments de ronyó, dos de fetge, un de cor, un hepatorenal i l’extracció d’un pulmó que es va materialitzar en un altre hospital.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va superar el mes d’octubre els 1.000 trasplantaments pediàtrics d’òrgan sòlid, en concret 1.007. Vall d’Hebron s’ha convertit en el segon centre de l’estat, després de l’Hospital Universitari la Paz (Madrid), que supera els 1.000 trasplantaments en infants.